Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunta hyväksyi torstaina mietinnön esityksestä, jolla työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä olevan työn vastaanottamisvelvollisuutta laajennetaan alueellisesti ja alle 25-vuotiaiden koulutusvelvoitetta kiristetään.
Muutoksen jälkeen keväällä alkavaan koulutukseen esimerkiksi syksyn yhteishaussa hakeneen nuoren on myös aloitettava nykyisestä poiketen opinnot, ellei hänellä ole pätevää syytä siirtää opiskelun aloittamista. Muutoksella pyritään ohjaamaan nuoria työttömyyden sijasta opiskelun aloittamiseen.
Työnhakijalle taas tulee velvollisuus työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä ottaa vastaan myös työssäkäyntialueen ulkopuolelta tarjottua työtä, jos hänen päivittäinen työmatkansa olisi kestoltaan keskimäärin enintään kolme tuntia päivässä. Jos työ olisi osa-aikaista, aikaraja olisi kaksi tuntia.
Vasemmistoliiton Anna Kontulan vastalauseessa arvostellaan koulutusvelvoitteen laajentamista, koska ei ole näyttöä siitä, että työttömyysturvan ehdollistaminen olisi ehkäissyt nuorten syrjäytymistä.
”Sanktiot tuottavat syrjäytymistä”
”Päinvastoin, viime vuosien sanktiopolitiikka on yli kaksinkertaistanut tulottomien kotitalouksien määrän. Tulottomien kotitalouksien tilastoissa korostuvat erityisesti alle 25-vuotiaat, todennäköisesti juuri työttömyysturvalainsäädäntöön liitettyjen erityisehtojen vuoksi. Valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan työttömyysturvan katkeaminen johtaa helposti siihen, että nuori ajautuu ulos myös työvoimapalveluista. Siten sanktiot pikemminkin tuottavat nuorten syrjäytymistä kuin ehkäisevät sitä”, Kontula toteaa.
Vaatimusta jopa kolmen tunnin säännöllisistä työmatkoista Kontula pitää kohtuuttomana, jos henkilöllä on esimerkiksi hoivavelvoitteita.
”Hallituksen esitys luettelee syitä, joiden perusteella henkilöllä olisi pätevä syy kieltäytyä ottamasta vastaan, mutta kun näitä perusteita ei ole nostettu lakiin, jää niiden punninta työvoimaviranomaisen tehtäväksi.”
Kontulan mukaan tämä mahdollistaa käytäntöjen alueellisen eriytymisen ja tekee lain työttömän näkökulmasta vaikeasti ennakoitavaksi.