Sote-uudistuksen malli joudutaan miettimään uusiksi. Viiden sote-alueen ja 19 kuntayhtymän mallissa on perustuslakivaliokunnan mukaan monta kohtaa, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa.
Valiokunta antoi moitteita uudistuksen huonosta valmistelusta. Näin isoa asiaa ei ole eduskunnassa käsitelty näin nopeassa aikataulussa, perustuslakivaliokunta muistutti torstaina.
Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen totesi, että perustelluin vaihtoehto olisi jättää asian valmistelu valtioneuvoston ja mahdollisesti myös laajapohjaisen parlamentaarisen elimen tehtäväksi.
Soten hallintoa ja rahoitusta tulisi arvioida samanaikaisesti sekä kokonaisuuden toimivuuden että perustuslain osalta. Lisäksi taloudellisten vaikutusten arviointi tulisi tehdä huolella siten, että kunnille annettaisiin mahdollisuus tulla kuulluiksi.
Koskinen muistutti, että sote-uudistus astuu aikataulun mukaan voimaan vasta 2016 ja 2017. Päätökset ehtii tehdä myös seuraava eduskunta.
Perustuslakivaliokunnan lausuntoa on odotettu, jotta sote-esitys ehdittäisiin saada eduskunnan päätettäväksi vielä tällä istuntokaudella. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee sote-uudistusta heti perjantaiaamusta.
”Sote kaatuu eteenpäin”
Sote-esityksessä on ongelmia demokratian toteutumisessa ja rahoituksessa. Mikäli sosiaali- ja terveyspalvelut siirrettäisiin 19 kuntayhtymälle, yksittäisen kunnan määräysvalta jäisi varsin vähäiseksi. Keskimäärin kuntayhtymään kuuluisi 60 kuntaa.
Erityisesti perustuslakivaliokunnan huolta herätti kuntien eriarvoistuminen. Pahimmillaan yksittäinen kunta olisi joutunut nostamaan kunnallisveroastettaan siten, että ero keveimmän verotuksen kuntaan olisi ollut 11 prosenttiyksikköä.
Tämä olisi ollut selvässä ristiriidassa verotusoikeuden, rahoitusperiaatteen ja kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun kanssa.
Vasemmistoliiton Anna Kontula muistutti, että nykytilannekin on ristiriidassa yhdenvertaisen kohtelun kanssa, koska kansalaiset eivät saa palvelua samalla tavoin asuinpaikastaan riippumatta.
Valiokunnan mukaan sote-uudistusta on hyvä jatkaa, vaikkakin eri mallilla.
– Joka tapauksessa sote-uudistus on kaatumassa eteenpäin, Keskustan Tapani Tölli vakuutti.
Kainuun malli kävisi
Perustuslakivaliokunnan mukaan sote-uudistus voidaan tehdä normaalissa lain säätämisjärjestyksessä, jos nykymallin sijaan valitaan jokin muu. Kukaan perustuslakivaliokunnan jäsenistä ei ryhtynyt ottamaan kantaa, ehtiikö sote-uudistus siinäkään tapauksessa maaliin tällä hallituskaudella.
Perustuslain kanssa yhteen sopisivat Kainuun hallintomallin mukainen maakuntavaltuusto, joka päättäisi alueen sote-asioista. Toisessa vaihtoehdossa erikoissairaanhoito siirrettäisiin valtion vastuulle.
Kolmantena vaihtoehtona on muuttaa ehdotettua sote-hallintomallia ja -rahoitusmallia siten, että uudistus voidaan käsitellä tavallisessa lain säätämisjärjestyksessä.
Ongelmia edustajien valinnassa
Jos sote-uudistusta ei saada valmiiksi, vaihtoehdoksi ovat jäämässä vapaaehtoiset kuntaliitokset ja nykyistä isommat kuntayhtymät. Niiden hallinnossa tulee kuitenkin huomioida se, että kukin kunta saa haluamansa edustajan kuntayhtymän hallintoon ja että rahoitusperiaate toteutuu.
Esitetyssä sote-mallissa yksittäisen kunnan budjetista jopa puolet olisi mennyt sote-kuntayhtymään.
Lisäksi kunta ei olisi voinut vaikuttaa, kenet se saa edustajakseen kuntayhtymään. Päätös olisi tehty kuntayhtymässä siten, että alueen kuntien poliittiset valtasuhteet olisivat toteutuneet.