Hallituksen maanantaina pitämä tiedotustilaisuus sosiaali- ja terveyspalveluratkaisusta jätti jälkeensä ison joukon kysymyksiä. Vellonta soteuudistuksen ympärillä jatkuu vähintään aikaisempaan malliin.
Hallitus selvisi hallituskriisistä, vaikka uskottavuus ryvettyi. Sillä on edessä useita poliittisesti vaikeita ratkaisuja. Valinnanvapauslainsäädännön valmistelu ei ole helppoa. Kansanedustajat hyppivät seinille, kun terveydenhuollon päivystyksen valmistelu alkaa toden teolla.
Myös yksikanavaisen rahoituksen valmistelu on vaikea pala. Siellä jaetaan rahaa julkisten ja yksityisten palvelujen kesken. Oman lisänsä tuo työntekijöille tärkeä työterveyshuolto, jonka kohtalosta rahoituksen yhteydessä joudutaan päättämään.
Ongelmaksi tulee palvelujen käyttäjän kannalta, miten yksityiset ja julkiset, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito sovitetaan toimivaksi palveluketjuksi.
Kilpailutus lisääntyy väistämättä
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ja muut hallituksen ministerit vetäytyivät maailmalla olevien monien mallien taakse. Parhaat palat valitaan Suomen malliksi.
Hallitus synnytti ”Suomen mallin”, jonka sisällöstä on vain hämärä käsitys. Valinnanvapaus koskee nyt julkisesti tuotettuja palveluja. Yksityisestä sektorista haetaan julkisiin palveluihin kirittäjää. Tähän saakka on ollut vaikeuksia saada tietoa kilpailutettujen terveydenhuollon yritysten kustannuksista.
Kilpailutus lisääntyy väistämättä, koska itsehallintoalueet eivät voi hankkia yksityisiä palveluja kilpailuttamatta. Rehula viittasi myös palvelusetelien käytön lisäämiseen.
Yksi häviäjä tässä kisassa ovat sosiaalipalvelut. Ne ovat jääneet terveyspalvelujen jalkoihin. Ne eivät tunnu juuri hallitusta kiinnostavan.
Valinnanvapautta terveyskeskuspalveluihin
Hallituksen tarkoitus on lisätä potilaan valinnanvapautta etenkin perusterveydenhuollossa ja soveltuvin osin erikoissairaanhoidossa. Valinnanvapauden vakuutetaan purkavan terveyskeskusjonoja. Konkretiaa ei ole, koska mitään mallia tai esityksiä ei ole.
Hallitus liitti valinnanvapauden tehokkuuden parantamiseen ja kolmen miljardin säästöihin. Valinnanvapauden hinta saattaa olla kustannusten kasvu, vakuuttipa hallitus mitä hyvänsä. Tarjonnan myötä myös kysyntä kasvaa.
Ongelmaksi tulee palvelujen käyttäjän kannalta, miten yksityiset ja julkiset, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito sovitetaan toimivaksi palveluketjuksi.
Toimijoita jää sotekentälle monelle tasolle, ja yksityistämisen kautta toimijoita tulee lisää. Päätöksentekokaan ei yksinkertaistu, mutta kylläkin valtion ohjaus- ja valvontavalta lisääntyy.
Yksityiset toimijat kuntayhtymien tilalle
Yksityiset terveydenhuollon ja kolmannen sektorin toimijat tulevat kuntayhtymien tilalle. Tämä lisää palvelun tarjoajien määrää ja samalla hallintoa.
Yksityiset hoitoalan yritykset ja kolmas sektori tuskin hoitavat monisairaita. He jäävät julkiselle sektorille. Karkeasti viidennes hoitoa tarvitsevista käyttää 80 prosenttia terveyspalveluista.
Monisairaiden hoito ei ole tuottoisaa bisnestä. Monisairaat jäävät julkisen terveydenhuollon vastuulle. Valinnanvapaus lisääntyykin suurissa kaupungeissa ja vähän sairastaville.
Valinnanvapaus sidotaan yksikanavaiseen rahoitukseen, jonka valmistelu aloitetaan. Valinnanvapauden myötä julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin palvelut ovat samalla viivalla, mutta miten, se on täysin avoinna.
Taistelu sotealueista siirtyy
Nyt jo hämmentää sotepalveluja järjestävien alueiden poikkeaminen itsehallintoalueiden määrästä kolmella. Lisäksi jää perälauta: valtion tai itsehallintoalueen aloitteesta voidaan sotepalveluja tuottavien alueiden määrä vähentää nyt sovitusta 15:sta.
Valtion määräysvalta kasvaa joka viides vuosi hyväksyttävien järjestämissopimusten kautta. Väistämättä alueiden soterahoituksesta tulee myös osa valtion budjettipolitiikkaa. Sotemenot ovat aiempaa tiukemmin sidoksissa valtion talouteen.
Taistelu sotealueista jatkuu: keskittämisen ja sotealueiden vähentämisen kautta voidaan jatkossakin hakea säästöjä. Itsehallintoalueiden määrä ja niille vaaleilla valittavat päättäjät toteutuvat. Keskustan pitkän ajan tavoite aluehallinnon vahvistamisesta toteutuu.