Kansanedustaja Katja Hänninen on huolissaan harvaan asuttujen alueiden palveluista tulevassa sote-uudistuksessa.
– Valinnanvapaus varmasti lisääntyy suurissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa, mutta miten käy syrjäseudulla? Heikkenevätkö palvelut entisestään, vaikka uudistuksen oli tarkoitus parantaa niitä? hän kysyy.
Hallitus on linjannut, että Suomessa toimii jatkossa 12 laajan palvelun sairaalaa, esimerkiksi Oulussa. Lisäksi edelleen toimii suppeamman palvelun keskussairaaloita, esimerkiksi Kajaanissa ja Kokkolassa.
– Kainuu on pystynyt hyvin vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden vaatimuksiin väestörakenteesta ja pitkistä etäisyyksistä huolimatta. On tärkeää, ettei toimivaa Kainuun-mallia romuteta, vaan riittävät ja hyvät lähi- ja sairaalapalvelut varmistetaan jatkossa, Hänninen vaatii.
Hän myös pohtii, miten päätöksenteko tulee jatkossa sujumaan. Maakuntajakoon perustuvat 18 itsehallintoaluetta järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut 15 sote-alueella. Esimerkiksi Kainuuseen ei todennäköisesti tule omaa sote-aluetta, vaan se järjestäisi palvelut yhdessä Pohjois-Pohjanmaan itsehallintoalueen kanssa.
– Kiinnostavaa on, miten päätöksenteko tulee sujumaan. Itsehallintoalueen vaaleilla valittavan valtuuston täytyisi huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluista yhdessä toisen itsehallintoalueen vaaleilla valittavan valtuuston kanssa.
”Palvelut heikkenevät osassa sairaaloita”
Hallitus on linjannut myös, että jatkossa Suomessa on 12 täyden palvelun päivystyssairaalaa ja tämän lisäksi suppeamman palvelun keskussairaaloita. Kansanedustaja Matti Semin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että osassa nykyisistä keskussairaaloista palvelut heikkenevät, vaikka ympärivuorokautinen päivystys säilyykin.
Semi on huolissaan, miten kaikkien oikeus hyvään ja nopeaan hoitoon asuinpaikasta riippumatta tulevaisuudessa toteutuu.
– Hallitus ei ole kyennyt selventämään, mitä tarkoittaa, että esimerkiksi Savonlinnaan ja Mikkeliin jää vain suppeamman palvelun päivystys. Epäselvää on myös, mitä hallituksen esitykset tarkoittavat Varkaudessa, missä on päivystys edelleen poikkeusluvalla. Hallitus on myös linjannut, että suppeamman palvelun sairaalat erikoistuvat keskenään. Mitä tämä tarkoittaa palveluiden saavutettavuuden kannalta? hän ihmettelee.
Hallitus on markkinoinut sote-uudistustaan sillä, että se parantaa palveluja sekä kasvattaa ihmisten valinnanvapautta.
– Suomeen tulee alueita, joissa päivystyspalvelut tosiasiassa heikkenevät. Miten näillä alueilla asuvien valinnanvapaus kasvaa? Miten hallitus perustelee palveluiden parantamisen ihmisille, joiden on lähdettävä sairaan lapsen kanssa yöllä päivystykseen kohtuuttoman matkan päähän, jos suppean palvelun sairaala ei heitä pysty auttamaan? Ja mitä sairaaloiden palveluiden heikentäminen tarkoittaa esimerkiksi synnytysten osalta? Semi kysyy.