Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen arvioi, että valinnanvapaus on ihana asia.
– Valinnanvapaus kuulostaa ehdottomasti upealta. Kukapa meistä ei aamulla sairaana herätessään haluaisi itse päättää mihin hakeutua hoitoon? hän kysyi keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa, joka keskusteli pääministeri ilmoituksen pohjalta.sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.
Vasemmistoliiton ryhmäpuheen pitänyt Pekonen totesi, että hallituksen sote-mallin kulmakivi on valinnanvapaus, ja arveli, että tarkoituksena lienee luoda jonkinlainen versio Ruotsin raha seuraa potilasta -mallista.
– Mutta vieläkään emme ole saaneet vastausta siihen, kuka jatkossa valitsee, mistä valitsee ja mitä valitsee, hän muistutti.
Ketä raha seuraa?
Pekonen totesi vasemmistoliiton kannattavan valinnanvapautta.
– Mutta suhtaudumme kriittisesti yritysten valinnanvapauteen. Mikä takaa, että syrjäseutujen asukkaille on tarjolla enää minkäänlaisia palveluita uudistuksen jälkeen? Kuka ottaa kokonaisvastuun ihmisestä? hän tiedusteli ja kehotti huomioimaan Ruotsissa koetut ongelmat.
– Ruotsissa raha on seurannut äveriästä potilasta, eli palvelut ovat keskittyneet kasvukeskuksiin ja hyvätuloisten asuinalueille. Terveyserot ovat kasvaneet, Pekonen sanoi ja muistutti siitä, että sote-uudistuksen yksi tärkein punainen lanka on kuitenkin koko ajan ollut terveyserojen kaventaminen!
Hän totesi yksityisten terveyspalveluyritysten ongelmana olevan myös niiden veronmaksukäytäntö.
– Tällä hetkellä useat Suomessa toimivat suuret terveyspalveluyritykset eivät maksa verojaan Suomeen. Jos näin jatketaan, palveluiden yksityistämisen seurauksena verorahamme valuvat veroparatiiseihin.
Missä sosiaalipalvelut?
Pekonen totesi myös uudistuksen rahoituksen olevan yhä auki.
– Suuri kysymys on myös uudistuksesta syntyvät säästöt, joita hallitus tavoittelee jopa kolmen miljardin edestä. Tällä hetkellä hallitus ei ole pystynyt kertomaan, mistä säästöt varsinaisesti otetaan, hän sanoi.
– Onkin todennäköistä, että säästötavoitteisiin pääsemiseksi on vähennettävä palveluita tai heikennettävä palveluiden laatua. Pahimmassa tapauksessa on tehtävä molemmat.
Pekonen muistutti siitä, että uudistuksessa sosiaalipalveluiden järjestäminen on vielä täysin auki.
– Tähän mennessä uudistusta on valmisteltu terveyspalvelut edellä, hän sanoi.
– Valtaosa sosiaalityöstä on virkatyötä ja terveyspalveluja taas tullaan siirtämään yksityisille palveluntuottajille. Vaarana nyt suunnitellussa mallissa on, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järkevä yhdistäminen ei tule onnistumaan.
Oppositio mukaan
Pekonen vaati, että hallitus ottaa opposition mukaan sote-uudistuksen jatkovalmisteluun, sillä avoimia kysymyksiä on vielä paljon. Hän painotti sitä, että mitä parempi yhteisymmärrys uudistuksesta on, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on myös toteutua.
– Näin tärkeä uudistus on saatava valmiiksi. Ihmiset jonottavat niin terveyskeskuksiin kuin sosiaalitoimeenkin viikkoja, ja tähän on tultava loppu.