Vasemmistoliiton kansanedustajan Hanna Sarkkisen mielestä aluehallintouudistus on vaarassa ajautua sivuraiteille. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja rahoitusmallin linjaaminen tulisi olla aluehallinnon uudistamisen kärjessä.
Sarkkinen kuuluu parlamentaariseen seurantaryhmään, jonka tehtävä on seurata itsehallintouudistusta. Sarkkinen arvioi hallituksen asettaman selvitysmies Lauri Tarastin tiistaina julkistettua esitystä maakuntahallinnon rakentamisesta blogissaan.
Tarasti arvioi selvityksessään maakuntahallinnon ja valtion aluehallinnon työnjakoa.
Rahasta kiinni
Sarkkinen palaa uudistuksen juurille.
– Olisi muistettava, miksi koko massiiviseen ja historialliseen hallinnon uudistukseen on lähdetty. Sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaaminen kansalaisille laadukkaasti, tasa-arvoisesti, kustannustehokkaasti ja asiakaslähtöisesti on elintärkeää ja käsillä olevan uudistuksen tärkein asia, hän sanoo.
Tarastin raportti käsittelee maakuntahallintoa erillään palveluiden rahoituksesta ja sote-palveluiden järjestämisestä. Sarkkisen mukaan rahoitusmallista päättäminen ratkaisee pitkälti, miten uudistus tulee onnistumaan ja siksi rahoitusmallista pitäisi linjata mahdollisimman pian.
– Rahoitetaanko toiminta maakuntaveroilla ja valtionosuuksilla vai puhtaalla valtion rahoituksella? Rahoitusratkaisu vaikuttaa siihen, voidaanko ylipäätään puhua itsehallinnosta vai tuleeko aluehallinnosta enemmän valtion alainen, Sarkkinen kirjoittaa.
– Valtakunnallisen rahoituksen tasausjärjestelmän rakentaminen on erittäin tärkeää erityisesti Pohjois-Suomen kannalta.
Maakuntia, sotealueita…
Hallituksen soteratkaisun yhteydessä esitettiin perustettavaksi 18 maakuntaa, 15 sote-aluetta ja 12 palo- ja pelastustoimea hoitavaa aluetta. Tällöin jää kolme maakuntaa, joilla ei ole vastuuta sote-palveluista eikä palo- ja pelastustoimesta, sekä kolme maakuntaa, joilla ei ole vastuuta palo- ja pelastustoimesta.
– Jääkö itsehallinnon toimivalta liian kapeaksi alueilla, joilla ei päätetä sote-palveluista eikä palo- ja pelastustehtävistä? Sarkkinen kysyy.
Hän kuvailee kokonaisuutta monimutkaiseksi.
– Miten päätöksenteko ja rahoitus järjestetään alueilla, joissa tehtävät toteutetaan yhteistyössä monen maakunnan kanssa? Tavoitteena pitäisi olla hallinnollinen selkeys ja hallituksen linjaus aluejaosta ei vaikuta tällä hetkellä selkeältä. Olisi parempi, että itsehallintoalue olisi samalla sote-alue ja pelastustoimen alue.
Uudistus tarvitaan
Sarkkinen kuitenkin pitää uudistusta tarpeellisena, sillä nykyinenkin järjestelmä on sekava ja epädemokraattinen eivätkä kunnat kykene järjestämään integroituja sotepalveluja.
Kuntien ja valtion välissä on tällä hetkellä useita erilaisia hallinnollisia tasoja, kuten esimerkiksi sairaanhoitopiirit, pelastuskuntayhtymät, maakuntaliitot, elyt ja avit. Vasemmistoliitto on ajanut demokraattista kolmiportaista hallintomallia.
Sarkkisen usko hallituksen toimii uudistuksen suhteen ei vaikuta kovin vahvalta.
– Hallitukselta tarvittaisiin nyt poliittista johtajuutta, jotta tärkeimmät asiat saataisiin ratkaistua ensin, eikä uudistuksessa ajauduttaisi sivuraiteille, Sarkkinen sanoo.