Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puolueen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen etenemisestä. Hän arvioi, että aamun tiedotustilaisuudesta ei tullut juurikaan uutta tietoa, vaikka ulkoministeri Timo Soini (ps.) ehti tiistai-iltana ilakoida sote-uudistuksesta ennakkoon.
Hallitus piti keskiviikkoaamuna soteuudistuksesta tiedotustilaisuuden peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) johdolla.
– Juuri mitään uutta tietoa ei kuitenkaan tänään herunut, Pekonen arvioi.
Mistä kolmen miljardin säästö?
Keskeinen kysymys uudistuksessa on Pekosen mielestä se, ettei hallitus edelleenkään kerro, mistä kolmen miljardin säästöt otetaan.
– Eilisessä kehysriihessä hallitus ilmoitti nostavansa jälleen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ja vieläpä painostavansa kuntia toteuttamaan korotukset. Asiakasmaksujen korottamiselle on nyt pantava piste. Ne ovat jo nyt Suomessa verraten korkeita, hän sanoo.
Pekosen mukaan perusterveydenhuollossa näkyy jo asiakasmaksujen kielteinen vaikutus.
– Pitkäaikaissairaat peruvat kontrolliaikojaan asiakasmaksujen vuoksi. Tästä syystä vakavatkin muutokset ihmisen terveydentilassa voivat jäädä huomioimatta, hän sanoo.
Veroeurot valuvat ulkomaille
Pekonen jää kaipaamaan tietoa asiakkaan valinnanvapaudesta terveyden- ja sosiaalihuollon palveluihin.
– Siihen hallitus ei ottanut tiedotustilaisuudessa mitään selvää kantaa. Onko hallituksella vieläkään yhteistä säveltä siitä, miten valinnanvapaus tullaan uudistuksessa toteuttamaan? Pekonen kysyy.
– Kokoomus on hehkuttanut sitä, että uudistuksen jälkeen pienillä terveydenhuollon toimijoilla on mahdollisuus tuottaa lähipalveluita. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan mitään keinoa estää sitä, että suuret ylikansalliset toimijat ostavat pienet ja veroeurot valuvat ulkomaille.
Hän muistuttaa valmistelijoita siitä, että julkisella sektorilla on aina viimeinen vastuu palveluista eikä sitä voida ulkoistaa.
– Tämä on pidettävä kirkkaana mielessä myös valinnanvapausmallia valmisteltaessa, hän sanoo.
– On huolehdittava etukäteen siitä, etteivät terveyserot uudistuksen myötä kasva, kuten Ruotsissa on alueittain käynyt.
Verotusoikeus jumissa
Erityisen huono uutinen Pekosen mielestä on se, että maakuntavero ei etene tällä vaalikaudella.
– Järkevintä olisi, että maakunnille tulisi verotusoikeus, hän sanoo.
– Tällä mallilla aito itsehallinto, lähidemokratia ja palveluiden mitoitus toteutuisivat paremmin kuin valtion rahoituksella. Valtiolla olisi tasaava rooli, jotta veroaste ei vaihtelisi maakuntien välillä kohtuuttomasti. Sama pätee luonnollisesti myös kuntiin.