KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kommentti: Viekö hallitus läpi sote-uudistuksen valuviatkin?

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.). Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) luonnehtii soten toteutumista epämääräisesti.

Sirpa Puhakka
5.10.2016 11.30

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) järjesti eilen tiedotustilaisuuden maakuntakierroksensa päätteeksi Helsingissä. Ylen mukaan Rehula ei vastannut suoraan kysymykseen, että onko täysin varmaa, että sote-palapeli on jonain päivänä jokaista palaa myöten kasassa.

Sote-uudistuksen palaset ovat pöydällä ja niitä sovitetaan yhteen. Kysymys onnistumisesta on hyvä, sillä sote-lakeihin sisältyy iso joukko epävarmuuksia.

Rehulan pakeneminen prosessin taakse herättää kysymyksen, että onko hallitus itsekään varma sote-uudistuksen toteutumisesta määräaikaan mennessä.

Onko hallitus itsekään varma sote-uudistuksen toteutumisesta määräaikaan mennessä.

Laaja lakipaketti on lausuntokierroksella. Varmasti Rehulankin korviin on kantautunut epäilyjä, ettei sote-uudistuksen vastaanotto etene kunnissa kuin Strömsössä.

Sote-uudistuksen pitäisi tulla voimaan vuonna 2019. Loppurutistusta joudutaan tekemään eduskunnassa kovan aikataulupaineen alla.

Sote-palvelujen integraatio uhkaa jäädä torsoksi

Yksi keskeisimmistä tavoitteista, sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio, uhkaa vesittyä. Uudet maakunnat joutuvat kylmiltään useiden palveluntuottajien viidakkoon.

Perinteinen hallinnollinen ohjaus muuttuu markkinoilla tapahtuvaksi. Jatkossa on myös omistaja- ja sopimusohjausta.

Valinnanvapaus, monien tuottajien markkinat ja julkisten palvelujen yhtiöittämisvelvoite luovat viidakon, jossa potilaan hoitoketjun järjellinen ohjaus saattaa olla mahdotonta.

Hoitoketjujen pitäisi toimia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalipalvelujen välillä sekä joka suuntaan.

Onnistunut hoitoketjun ohjaus edellyttäisi potilastietojen kulkemista julkisten, yksityisten veroparatiisiyhtiöiden ja kolmannen sektorin tuottajien kesken. Ei ole aivan helppoa saada potilaan tietosuojan takaavaan järjestelmään näitä kaikkia toimijoita.

Oman lisänsä tuo myös pääosin kuntien vastuulle jäävät hyvinvointipalvelut, jotka pitäisi nivoa yhteen maakuntien järjestämisvastuulla oleviin palveluihin.

Integraation toteutuminen on kiinni onnistuneesta ohjauksesta. Monimutkaisen järjestelmän uhri saattaakin olla terveydenhuollon potilas tai sosiaalipalvelujen monisairas asiakas, joka tarvitsee useita palveluja.

Yhteen vaivaan apua hakevat, hyvän koulutuksen ja kohtuullista toimeentuloa nauttivat pärjäävät, kuten tähänkin asti.

Maakuntien itsehallinto jää valtion taskuun

Eduskunnan päätöksenteossa ei ole vähäisin ongelma maakuntien roolin sääntely. Maakuntien tulisi olla itsehallinnollisia alueita, mutta samaan aikaan valtiolla on lakiesitysten mukaan vahva ote maakuntien toimintaan, jopa käytännön ratkaisuihin.

Maakunnille ei myönnetä verotusoikeutta, vaan rahoitus tulee valtiolta. Tätä varten kunnilta leikataan tasaleikkurilla 12,30 prosenttiyksiköllä. Tämä on ongelmallista kuntien kannalta, joilla on laaja itsemääräämisoikeus.

Nyt valtio saneleekin verotuksen tasoa, sillä kunnat eivät voisi siirtymäajan kuluessa nostaa veroastettaan kuin poikkeustapauksissa.

Kuntien taloudellinen liikkumavara supistuu. Joissain kunnissa velkojen suhteellinen osuus kasvaa, ja hankaloittaa muun muassa lainanottoa.

Maakuntiin syntyy demokratiavaje heti kättelyssä

Maakunnille valitaan vaaleilla valtuustot, mutta näiden päättäjien asema valtion vahvan puuttumisen vuoksi on rajallinen.

Heillä ei ole budjettivaltaa, koska valtio määrittelee sote-budjettien suuruuden. Vaaleilla valittavat luottamushenkilöt eivät voi olla myöskään maakuntien sote-yritysten hallinnossa. Niihin valitaan asiantuntijoita.

Eri maakunnille on tulossa erilainen järjestämisvastuu ja siten eriasteinen määräysvalta palveluiden järjestämiseen. Maakunta ei voi vaikuttaa keskitettäviin palveluihin, niiden tuottamistapaan eikä kustannuksiin. Valta siirtyy sille maakunnalle, joka järjestää keskitetyt palvelut.

Maakunnat muodostavat viisi yhteistyöaluetta, joissa on 3 – 4 maakuntaa. Ne laativat sitovan yhteistyösopimuksen, mutta valtio voi pistää näppinsä väliin jopa operatiivisessa toiminnassa tai päätöksenteossa.

Valtio voi puuttua muun muassa palvelurakenteeseen, investointeihin ja tiedonhallinnon ohjaukseen. Tämä on maakunnille suunnitellun itsehallinnon näkökulmasta ongelma. Vielä suurempi ongelma se on maakuntien toimintakyvyn kannalta.

Jättimäiset omaisuusjärjestelyt närästävät

Kunnissa herättää aivan varmasti närää suunnitellut omaisuusjärjestelyt, jos ne toteutuvat alustavien suunnitelmien mukaan. Tarkennuksia odotetaan syksyn kuluessa.

Kuntien omistukseen jäävät nykyiset ”seinät” eli kiinteistöt, joissa nyt tarjotaan kuntalaisille palveluja. Sen sijaan kuntayhtymien koko omaisuus ja kuntien irtain omaisuus siirtyy maakunnille.

Siirtymäaikana maakunnat vuokraavat kuntien kiinteistöjä. Keskittymisen myötä kiinteistöjä jää väistämättä tyhjilleen. Vastuu näistä kiinteistöistä ei ole selkeä.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Sonja Finér

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

Risto Kalliorinne

Lakon siirtäminen ihmetyttää: ”Toivottavasti myös palkkaratkaisussa näkyy, että varastoala on muodostunut näin tärkeäksi”

Outi Ojala piti SDP:stä tullutta arvostelua outona, koska yhteistyö oli toiminut hyvin.

20 vuotta sitten: Vaalikuume meni SDP:n ja vasemmistoliiton väliseksi nokitteluksi

Kaikki Uusiksi on KU:n kerran viikossa ilmestyvä ajankohtaispodcast, jossa kommentoidaan ja analysoidaan viikon puheenaiheita.

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

Uusimmat

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Kadut tulvivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa viime syyskuussa.

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

Etelä-Intian Karnatakassa viljelijät opiskelevat uusia viljelytekniikoita selvitäkseen ilmastonmuutoksen tuottamista epävarmoista säistä.

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
02

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
03

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Kuluvalla viikolla on yksi selkeästi tärkein asia eduskunnassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

04.02.2023

Anu Kaaja kulkee ihmisyyden ja esineiden rajapinnoilla

04.02.2023

Kalleimmaksi meille tulee luonnolta otettu velka

04.02.2023

Lakon siirtäminen ihmetyttää: ”Toivottavasti myös palkkaratkaisussa näkyy, että varastoala on muodostunut näin tärkeäksi”

03.02.2023

20 vuotta sitten: Vaalikuume meni SDP:n ja vasemmistoliiton väliseksi nokitteluksi

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

Etelä-Afrikan artesaanikullankaivajat haluavat laillisiksi

03.02.2023

Teollisuusliitto ja teknologiateollisuus pääsivät neuvottelutulokseen – Sunnuntaina selviää, mitä tuloksesta sanoo liiton hallitus

03.02.2023

Vasemmistojärjestöt huolissaan: Monta naissurmaa vuoden vaihteen aikaan

03.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään