Vähän yli kaksi vuotta sitten Alexander Stubbin (kok.) hallitus päätti riitaisan kautensa arvottomaan näytelmään, kun hallituspuolueet kaatoivat eduskunnassa omia esityksiään. Juha Sipilän (kesk.) maanantaina kaksi vuotta täyttäneen hallituksen piti näyttää, että nyt kaikki on toisin, mutta se ei saa esityksiä edes eduskuntaan asti.
Alkoholilain muutoksesta on tullut hallitukselle painajainen, mutta ei ainoa. Sen elämänlanka on yleisen arvion mukaan runsaan viikon kuluttua kokoontuvan perussuomalaisten puoluekokouksen käsissä. Jos Jussi Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hallituksen jatko edellyttää, että myös kokoomus kääntää takkinsa – niin kuin ovat takkinsa kääntäneet vuorollaan perussuomalaiset ja keskusta.
Valiokunta pysäytti soten
Eikä tässäkään vielä kaikki. Sote- ja maakuntauudistus on suurissa vaikeuksissa eduskunnassa. Helatorstain pitkän viikonlopun vuoksi monilta jäi huomaamatta Ylen uutinen, että perustuslakivaliokunta on pannut hallituksen asiassa ”laiskanläksylle”: pirstaleisen lakipaketin eri osien yhteisvaikutuksesta vaaditaan kokonaisarviota.
– Emme me voi perustuslakivaliokunnassa ryhtyä arvailemaan, että mitäköhän se hallitus tälläkin tarkoittaa. Suomeksi sanottuna: maakunta- ja sote-hankkeen vaikutusten kokonaisarvion tekeminen on hallituksen työ ja velvollisuus. Sitä nyt odotamme, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi Ylelle.
Valiokunnan tavoitteena on silti edelleen saada lausuntonsa valmiiksi juhannuksen jälkeisellä viikolla.
Lisäkuolemat ja omatunto
Alkoholilaissa perussuomalaiset maksaa keskustalle potut pottuina. Puolue pakotettiin hyväksymään mahdollisuus omistusten piilottamiseen hallintarekisteriin, vaikka kaikki merkittävät tahot vastustivat sitä lausuntokierroksella. Nyt perussuomalaiset haluaa pakottaa keskustan vastaavasti hyväksymään alkoholilain, vaikka kaikki lausunnot sen terveysvaikutuksista ovat kielteisiä.
Kokoomus taas ei hyväksy tulkintaa, että laki olisi omantunnonkysymys. Mikä sitten on omantunnonasia, jos ei laki, jonka arvioidaan aiheuttavan 150 uutta alkoholikuolemaa vuodessa?
Terho lähti laukalle
Hallituksen bordellimaista menoa vauhditti keskiviikkona perussuomalaisten puheenjohtajakamppailussa alakynnessä ole Eurooppa-ministeri Sampo Terho ryhtymällä ministeriaitiosta pohtimaan EU-kansanäänestyksen järjestämistä:
– Minun tavoitteeni henkilökohtaisesti on tulevaisuudessa olla keskeisessä roolissa sellaisessa hallituksessa, joka toteuttaa Ison-Britannian tyylisen kansanäänestyksen Suomen EU-jäsenyydestä, mutta tämä ei ole Suomen nykyisen hallituksen ohjelmassa.
Terhon toimintaa kuvattiin niin hallituspuolueista kuin oppositionkin riveistä järkyttäväksi ja irvokkaaksi.
Pääministeri Sipilä joutui myöhemmin toteamaan, että hänen on käytävä Terhon kanssa kehityskeskustelua siitä, mikä on sopivaa eduskunnan ministeriaitiossa ja mikä ei.