Mansikkasato kypsyi myöhään, mutta sitä on luvattu riittävän pitkälle elokuuhun. Etelä-Suomen metsistä löytyy jo keltavahveroita eli kantarelleja ja kohta nousevat myös herkulliset ja helposti tunnistettavat haperot ja tatit.
Ilmastonmuutos on vaikuttanut suuresti ruokakeskusteluun ja viipeellä myös elintarviketeollisuuteen. Maapallo ei kestä kasvavaa lihan ja maitotuotteiden kulutusta, sillä niiden tuottaminen kiihdyttää merkittävästi ilmastonmuutosta.
Enemmistöllä suomalaisista olisi myös terveydelliset syyt vähintään puolittaa lihankulutuksensa: 80 kiloa vuodessa henkeä kohti on roimasti liikaa verrattuna suosituksiin puolesta kilosta lihaa viikossa. Iso osa lihasta nautitaan suolaisina lihajalosteina.
Kasvisperäisiä vaihtoehtoja lihalle ja maitotuotteille on jokaisessa lähikaupassa.
Vaikka ei ryhtyisikään täysvegaaniksi, niin liha- ja maitotuotteiden kulutusta voi helposti vähentää. Kasvisperäisiä vaihtoehtoja niille on jo jokaisessa lähikaupassa.
Valitettavasti terveyden ja ympäristön kannalta paremmat vaihtoehdot ovat vielä tehotuotettuja kalliimpia, mutta kasvava kysyntä ja suuremmat valmistuserät laskenevat hintaa tulevaisuudessa. Sieniä, villivihanneksia ja marjoja voi poimia sentään ilmaiseksi!
Tässä vielä pari kirjavinkkiä asiasta kiinnostuneille: Risto Isomäen Meat, milk and climate (Into Kustannus 2016) sekä Sara Askin ja Lisa Bjärnbon Lisää kasvisruokaa koko perheelle (Gummerus 2017).
Kantarellimakaronilaatikko
Neljä annosta
Reilu litra kantarelleja
2 sipulia
1 + 1 rkl kasviöljyä
300 g täysjyväpastaa
3 dl herne- tai soijaproteiinirouhetta
8 dl maitoa (kasvis- tai lehmän-
maitoa)
(2 munaa)
2-3 dl kikhernejauhoa
3 tl (mineraali)suolaa
1 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua timjamia
(2 dl juustoraastetta)
Keitä pasta runsaassa vedessä lähes kypsäksi, kaada siivilään valumaan.
Esikypsennä kantarellit pannulla: pilko puhdistetut sienet ja keitä kasaan omassa nesteessään. Kun neste on kiehunut kuiviin, lisää silputut sipulit ja ruokalusikallinen öljyä, kääntele pannulla vielä viitisen minuuttia.
Kaada pasta takaisin kattilaan, lisää sen joukkoon sienisipuliseos ja hernerouhe. Kaada seos uunivuokaan.
Valmista munamaito sekoittamalla munat, maito ja kikhernejauhot pastakattilassa (makaronilaatikon valmistuksen ei tarvitse tuottaa tiskiröykkiötä).
Jos haluat vegaanisen laatikon, käytä makeuttamatonta kasvismaitoa ja 3 dl kikhernejauhoja.
Kaada seos vuokaan, kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia. Lisää halutessasi juustoraastetta laatikon pintaan puolen tunnin kypsymisen jälkeen.
Mansikkatorttu
Kahdeksalle
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
100 g voita tai margariinia
1 dl tomusokeria
1/2 dl kylmää vettä
Sekoita sokeri, jauhot ja rasva nyppimällä tai yleiskoneen leikkurilla, lopuksi lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele se irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Irtopohjan päälle voi panna leivinpaperin, joka pingottuu reunojen alitse, näin torttu on helpompi saada siirrettyä tarjoiluvadille. Anna levätä puolisen tuntia jääkapissa.
Jotta pohjat pysyvät korkeina, käytetään paistamisessa apuna paistopapuja tai pieniä, puhtaita kiviä: painele toinen leivinpaperi torttupohjan myötäisesti, kaada paperin päälle kuivia papuja tai pikkukiviä. Ne tukevat reunoja pysymään ylhäällä.
Kypsennä pohjaa noin puoli tuntia 200 asteessa uunin keskiosassa. 20 minuutin jälkeen poista paistopavut ja alla ollut leivinpaperi. Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille.
Täyte:
1 litra mansikoita
1 dl + 1/2 dl sokeria sokeria
2 dl (kaura)kermaa
2 dl (kaura)maitoa
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa tai soijavispiä
Ensin keitetään vaniljakiisseli, kuvan torttuun on käytetty kaurakermaa ja -maitoa. Sekoita kerma, maito ja maissitärkkelys, kiehauta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää 1/2 dl sokeria ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä kylmäksi.
Soseuta puolet mansikoista sokerin kanssa. Levitä sose pohjan päälle.
Vaahdota kerma tai soijavispi, sekoita tasaiseksi jäähtyneen vaniljakiisselin kanssa. Lusikoi tai pursota täyte mansikkasoseen päälle.
Koristele mansikoilla ja tuoreilla yrteillä – minttu ja basilika sopivat hyvin mansikan kanssa. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.