Hallitus kokoontuu keskiviikkona päättämään vuoden 2018 budjettiesityksestä. Valmista pitäisi tulla torstaina.
Riihen alla on selvinnyt, ettei hallitus pysty nytkään päättämään yritystukien, edes haitallisten,perkaamisesta. Parhaassa tapauksessa asia kuitenkin laitetaan parlamentaariseen valmisteluun kuten työministeri Jari Lindström on esittänyt.
Kevään kehysriihessä päätetty asumistuen leikkauslaitettaneen käyntiin.
Perusturva uhkaa heikentyä, koska suunnitelmia kansaneläkeindeksin leikkauksen peruuttamisesta ei ole.
Kiistaa lähinnä kokoomuksen ja keskustan välillä tullaan käymään takuueläkkeen korotuksen suuruudesta sekä veronkevennysten määrästä ja kohdentamisesta. Sinisillä ei juuri ole sanansijaa, koska he istuvat hallituksessa lähinnä edellisten armosta ja pitävät 1,7 prosentin kannatuksella viittä salkkua.
Perhevapaat vihdoin uusiksi?
Perussuomalaisten hajoamisen johdosta hallitukselle avautui sittenkin mahdollisuus käynnistää perhevapaauudistus jo tällä vaalikaudella. Vielä keväällä perussuomalaiset tyrmäsivät kaikki tätä koskevat esitykset ”kotiäitivihana”.
Perhevapaauudistukseen hallitusta patistaa muun muassa SAK. Se tavoittelee kokonaisuudistusta, jossa lähtökohtana on perhevapaiden tasaisempi käyttäminen vanhempien kesken ja nykyistä joustavammat mahdollisuudet työn ja perheen yhteensovittamiseen.
– Nykyinen perhevapaajärjestelmä on monimutkainen ja osin vanhanaikainen. Se ei vastaa enää kaikelta osin 2020-luvun työelämän tarpeita, sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Salonen perusteli viikonvaihteessa.
SAK ehdottaa vanhempainrahakauden pidentämistä ja lisäsatsauksia perheiden hyvinvointiin.
– Uudistuksen pohjaksi sopii SAK:n perhevapaamalli, mutta kannustamme hallitusta selvittämään mahdollisuudet lisäsatsauksiin muun muassa varhaiskasvatukseen ja perheiden palveluihin. Uudistuksessa on edettävä lapsen etu edellä.
SAK:n perhevapaamalli helpottaa lyhyiden työpätkien vastaanottamista, mikä vähentää vanhempien tarvetta pitkiin hoitovapaisiin ja parantaa naisten työmarkkina-asemaa. Myös isät jäävät hanakammin perhevapaille, jos heillä on siihen osa-aikaisia mahdollisuuksia.
– Esitämme isien kiintiön nostamista vapaista kolmeen kuukauteen. Olemme ehdottaneet myös vapaiden jakamista tasan juridisten vanhempien kesken niin, että vanhempi saa luovuttaa toiselle vanhemmalle tai läheiselle muut päivät paitsi henkilökohtaisen kolmen kuukauden kiintiön, Tuuli Salonen kertoo.
SAK:n tekemän selvityksen mukaan Suomen perhevapaajärjestelmä joustaa muihin Pohjoismaihin verrattuna jähmeästi vanhemman työssäkäyntiä. Suomi jää myös isäkiintiön pituudessa muita Pohjoismaita jälkeen.
Yliopistojen henkilöstö vähenee
Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto esittivät maanantaina yliopistoindeksin jäädytyksen peruuttamista. Liittojen mukaan hallituksen ja ”talousviisaiden” tavoittelema korkeakoulutettujen määrän lisääminen on mahdoton yhtälö sen kanssa, että yliopistojen henkilöstömäärät ovat vähentyneet. Valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen on varattu 15 miljoonaa euroa avustuksia korkeakoulujen aloituspaikkojen määräaikaiseen lisäykseen, mutta tämä koskee vuosina 2014–2015 toteutettuja hakijasuman purkutoimia.
”Hallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö haluavat enemmän korkeakoulututkintoja samaan aikaan kun opetushenkilöstön määrät ovat vähentyneet lähes kaikissa yliopistoissa. Erityisen paljon on vähentynyt opetuksen ja tutkimuksen tukihenkilöstö – peräti neljänneksellä vuodesta 2012. Yliopistojen opettajat ovat jo nyt erittäin kovilla työmäärän paineen kanssa. Tästä saamme jäseniltä yhä enemmän huolestuttavia viestejä”, Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto viestittävät budjettiriiheen kokoontuvalle hallitukselle.
Ne muistuttavat, että vuoteen 2020 ulottuvan yliopistoindeksin jäädytyksen piti olla väliaikainen ”kurjuuden ajan” toimenpide, ja kysyvät, voisiko sen nyt perua, koska taloudessa menee paremmin.