Työelämä on muuttunut. Helsingin yliopiston aivotutkijan Minna Huotilaisen mukaan eniten on muuttunut se, minkä takia työpaikalle tullaan.
– Ennen työpaikoille tultiin tuotantovälineiden takia. Tänä päivänä tuotantovälineet eli kännykät tai läppärit ovat repuissamme, työpaikalle ei tarvitse aina edes tulla.
Nykyisin työpaikalle tullaan usein työkavereita tapaamaan.
”Jos tila hälinäinen ja kiireisen tuntuinen, työntekijällekin voi tulla kiireinen olo.”
– Kahvihuone on työpaikan tärkein huone. Sen merkitys on muuttunut aika radikaalisti.
Hälinä lisää stressiä
Työpaikalta saatetaan pysytellä pois myös siksi, että etätöissä tunnetaan vähemmän stressiä kuin työpaikalla. Minna Huotilaisen mukaan stressin kokeminen saattaa johtua esimerkiksi työpaikan tilaratkaisuista.
– Jos on oikein huonosti suunniteltu monitila, se saattaa lisätä kiireen tuntua ja kuormitusta. Jos tila hälinäinen ja kiireisen tuntuinen, työntekijällekin voi tulla kiireinen olo.
Työ saattaa Huotilaisen mukaan tuntua kuormittavalta, vaikka se ei oikeasti kuormittavaa olisikaan.
– Silloin tuntuu, että on kiire ja eikä saa hommia tehtyä.
Hermostuneisuus tarttuu
Huotilainen on tutkinut työelämää aivojen näkökulmasta. Onko stressi aivojen näkökulma työntekoon.
– Kyllä. Meillä on tällaisia matalan tason aivomekanismeja. Mehän pystymme ohjaamaan tietoista ajatteluamme niin, että nyt otan tämän työtehtävän ja alan tehdä niitä. Aivoissa on kuitenkin muitakin kerroksia ja ne päättävät siitä stressitilan kokemisesta.
– Jos työympäristössä kuuluu hermostunutta puhetta, aivot ottavat siitä heti signaalin, että nyt on hermostuttava tilanne. Hermostuneisuus ja stressi tarttuvat toisista työntekijöistä.
Huotilaisen mielestä rauhoittumista kannattaa harjoitella ja mieltään jopa manipuloida.
– Liikunta, musiikki, käsityöt ja hyvä uni ovat hyväksi aivoille. Alkoholi pahasta. Erityisen tärkeää on uni, jolloin aivot järjestelevät asioita ja tapahtumia pitkäkestoisen muistin puolelle.
Musiikki on Huotilaisen mukaan nouseva trendi. Musiikki rauhoittaa. Myös liikkuminen työn ohessa on tärkeää. Se vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen.
Juttua on oikaistu 5.9.2017 klo 9.45: Tutkija Minna Huotilaisen sukunimi korjattu.