Hallitus päätti perhevapaiden uudistamisesta budjettiriihessä elokuun lopulla. Kelan tietojen mukaan naiset naiset pitävät valtaosan perhevapaista. Vuonna 2016 äidit kuittasivat vanhempainpäivärahapäivistä 90,5 prosenttia ja isät vain vajaan 10 prosenttia
Viidennes isistä ei pidä lainkaan perhevapaata, vaikka jokainen isien oikeuksia parantanut perhevapaauudistus on lisännyt isien vapaiden käyttöä. Kummankin vanhemman käytössä olevasta vanhempainrahasta isien käyttämä osuus on vain 1,7 prosenttia.
Vanhempainpäivärahat muodostavat reilun neljänneksen kaikista perhe-etuuksista.
Pitkät hoitovapaat kotihoidontuella heikentävät naisten työllisyyttä.
Kotihoidontuki jumittaa äidit kotiin vuosiksi
Keskustelua on herättänyt etenkin kotihoidon tuki, jota voi saada, jos perhe hoitaa alle kolmivuotiasta lasta kotona. Kotihoidon tuella hoidetaan myös vanhempia sisaruksia kotona. Tämä on yksi syy sille, että Suomessa sekä alle että yli kolmivuotiaat lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen harvemmin kuin muissa Pohjoismaissa.
Hallitus ei aio muuttaa tätä, sillä yksi reunaehdoista on, että alle kolmivuotiaat lapset voi hoitaa edelleen kotona uudistuksen jälkeen. Lasten kotihoidon tuen saajista naisia on 93 prosenttia eli kotihoidon tukea käyttävät enimmäkseen äidit.
Kotihoidontuki heikentää naisten työuraa
Pitkät hoitovapaat kotihoidon tuella heikentävät naisten työllisyyttä, ura- ja palkkakehitystä ja lopulta myös tulevaa eläkettä. Naisten työeläke on keskimäärin 66 prosenttia miesten eläkkeestä.
Kotihoidon tukea käyttävät pisimpään maahanmuuttajataustaiset sekä heikossa työmarkkina-asemassa olevat vanhemmat. Tutkimusten mukaan näiden perheiden lapset hyötyisivät päivähoidosta eniten.
Hallituksen heikoin kohta perhevapaauudistuksessa onkin sen lisäksi, ettei siihen laiteta senttiäkään rahaa, myös naisten pitäminen kotona edelleenkin.