Työllisyydessä pitäisi tapahtua äkkipyrähdys ylöspäin, jotta hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite täyttyisi. Nykyvauhtiin nähden työllisyyden tulisi kasvaa yli kolminkertaisesti.
Työllisten määrä on kasvanut keskimäärin 1 200 hengellä kuukaudessa hallituskauden aikana, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriöstä. Elokuun tilastot eivät ole vielä mukana laskelmassa.
Jotta työllisyystavoite saavutettaisiin, työllisten määrän pitäisi nousta loppukaudella 3 800 hengellä kuukaudessa, 21 kuukauden ajan.
TEM:n tutkimusjohtajan Heikki Räisäsen mukaan 72 prosentin työllisyystavoitteen saavuttaminen tulee olemaan ”hyvin haasteellista”.
Hallituksen aloittaessa työllisiä oli 2 435 000, kun kausivaihtelu otetaan huomioon. Tämän vuoden heinäkuussa vastaava määrä oli 2 465 000. Tavoitteeseen pääsemiseksi työllisyyden pitäisi kasvaa vielä 80 000:lla.
Tilastojen siivoaminen näkyy vielä hetken
Pitkäaikaistyöttömyyden lasku selittyy ennen muuta sillä, että tilastoista on määräaikaishaastattelujen myötä pysytty poistamaan työllistyneitä, eläköityneitä ja muutoin työvoiman ulkopuolelle siirtyneitä. Esimerkiksi Kela ei toimita tietoa eläköityneistä työvoimaviranomaisille, vaan työnhakijan pitää ilmoittaa muutoksesta itse.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan TE-toimistoista on otettu yhteyttä erityisesti pitkään työttömänä olleisiin. Aiemmin haastattelukutsu saattoi tulla parin vuoden välein.
Haastateltavien eläköitymiset ja työllistymiset kirjataan tilastoihin haastattelupäiväksi. Pitkäaikaistyöttömien määrät ovat siten olleet koko ajan hieman liian suuret.
Työttömyyden laskuvauhti hidastuu
Työttömien määrä on laskenut viime vuoden elokuusta sellaista vauhtia, ettei se voi jatkua enää pitkään. Tällä vauhdilla ensi vuoden alussa olisi enää 70 000 työtöntä työnhakijaa, vaikka heinäkuun lopussa TE-toimistoissa oli 329 000 työtöntä työnhakijaa.
Tutkimusjohtaja Räisäsen mukaan nyt ”on menty kuin juna”. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut liki 50 000:lla.
Syinä ovat talouden elpyminen, työn verotus ja muun muassa määräaikaishaastattelut. Räisäsen mukaan pitkäaikaistyöttömyys laskee yleensäkin pitkän taantuman jälkeen.
Vauhdin hidastumisen ensimmäisiä merkkejä havaittiin heinäkuussa, kun pitkäaikaistyöttömyys laski saman verran kuin kesäkuussa.