KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Suomen ensimmäinen tieteellinen aikakauskirja perustettiin pohjoissavolaisessa kestikievarissa

Suomi-lehden ensimmäisen numeron kansi. Kansalliskirjaston verkkosivut.

Suomi-lehden ensimmäisen numeron kansi. Kansalliskirjaston verkkosivut.

Juha Drufva
11.9.2017 10.07

Syyskuun 11.–13. 1840 kokoontui kolme piirilääkäriä viettämään perintöruhtinas Aleksanterin nimipäivää Pohjois-Savon Vieremän Nissilän Rotimojärven etelärannalla Mattilan talossa sijaitsevaan kestikievariin.

Tapaamisesta oli sovittu elokuun lopulla, koska tapaamispaikka sijaitsi sopivan matkan päässä kunkin lääkärin toimipisteestä. Tapaamisessa haluttiin pohdiskella ajankohtaisten piirilääkärintyön probleemien lisäksi myös yhteisiä sivistyksellisiä asioita.

Keisari Aleksanteri I oli viettänyt yön Mattilan talon kestikievarissa Suomen-matkallaan 27.– 28. elokuuta 1819. Muistoksi käynnistään keisari oli raapustanut timanttisormuksellaan muistolauseen kestikievarin ikkunaan.

Talon ainoa tytär palveli keisaria. Erään seurueen jäsenen mukaan keisari näki tytössä uutteran ja luonnollisen kauniin savolaisen naisen perikuvan. Mattilan kestikievarirakennus kuului siis Suomen historiaan jo ennen näiden kolmen lääkärin kokousta.

Tapaamiseen saapuivat Oulusta G. Asp, Raahesta J. F. Ticklén ja Kajaanista Elias Lönnrot.

Lönnrot kirjoitti ruotsiksi almanakkansa sivuille tapahtumien kulusta. Tulomatkan päivänä hän oli kuivannut kaksi kertaa vaatteitaan tien varressa olevissa taloissa. Saapuessaan myöhään iltapimeässä Nissilän kestikievariin Lönnrot oli jo kolmannen kerran läpimärkä samana päivänä. Ticklé ja Asp olivat saapuneet kestikievariin muutamaa tuntia aikaisemmin. He olivat ylitsevuotavaisesti varustautuneet viinillä ja muilla maittavilla ravintoaineilla. Lönnrotilla oli mukanaan hyvää teetä. Pidot aloitettiin välittömästi, ja ne jatkuivat myöhään yöhön.

”Pidin ansaittuna kostona kiusojen päivästä juoda illalla niin paljon kuin jaksoin. Mutta minä jaksoin miltei liian paljon, sillä seuraavana aamuna oli pääni kipeä yön kemujen jäljiltä. Koko seuraavan päivän vietimme Nissilässä”, Lönnrot kirjoitti almanakkaansa.

Kastajaiset Pulkkilan kappelissa

Kyseinen krapulapäivä oli lauantai syyskuun 12. päivä. Kolmikko keskusteli ajankohtaisista lääketieteellisistä kysymyksistä ja päätti keskustelujen ohessa myös perustaa Suomen ensimmäisen tieteellisen aikakauskirjan, joka käsittelisi yksinomaan isänmaallisia aiheita, toisin sanoen suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria. Aikakauskirjaa julkaistaisiin Suomi-nimellä vähintään joka toinen kuukausi.

Lönnrot oli ehdottanut jo 20.3.1834 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokouksessa, että seura alkaisi julkaista aikakauskirjaa, johon voitaisiin painattaa korjattuina ja nykyaikaistettuina isänmaallisaiheisia väitöskirjoja ja sanomalehtikirjoituksia. Hanke lykättiin rahan puutteen vuoksi hamaan tulevaisuuteen. Nissilässä Lönnrot kirjoitti almanakkaansa:

”Me yhdessä olevat sitouduimme kukin antamaan aineistoa kahdeksi kuukaudeksi neljä arkkia eli yhteensä kaksi arkkia kuussa.”

Ja kolmikko laittoi asiat luistamaan vatuloimatta. Seuraavana päivänä Ouluun mennessä aikakauskirja kastettiin samppanjalla Vornan sillan alla Pulkkilan kappelissa. Varhaista aikakauskirjan kastajaistilaisuutta Lönnrot perusteli tähän tapaan:

”Meillä on tapana hyvin varhain kastaa lapsia, joiden eloonjäämistä epäillään ja katolilaiset kuuluvat muinaisina aikoina kastaneen sikiön jo ennen sen syntymää. Tämä tapa olkoon meidänkin puolustuksenamme.”

Alkutaival kangerteli

Tieteellisen aikakauskirja Suomen ensimmäinen numero näki päivänvalon jo seuraavana vuonna 1841. Aikakauskirjan toimituskunnan muodosti Lönnrotin lisäksi valtion lääkärihallinnossa työskentelevä, Lönnrotin opiskelijatoveri, Suomen lääkäriseuran perustajajäsen ja suuri köyhien ystävä Frans Johan Rabbe (1801–79).

Ensimmäisenä vuonna julkaisu sai 254 tilausta, joiden turvin painatuskulut saatiin maksettua. Toisena vuona tilaajia oli 130, joten toimittajat joutuivat maksamaan omasta kukkarostaan 70 ruplaa.

”Yhdentekevää! Mitä ei antaisikaan jalon isänmaanrakkauden tunnelmassa”, kirjoitti Rabbe Lönnrotille 8.6.1842. Kolmantena vuonna tuli tappiota saman verran, ja vararikko oli vääjäämättä edessä. Lannistumattomana toimitussihteerinä Rabbe kirjoitti Lönnrotille Kajaaniin 7.10.1843:

”Minusta tuntui vaikealta antaa lemmikkimme (”Suomen”) kuolla kolmantena vuotenaan. Lääkärinä katsoin velvollisuudekseni tehdä puolestani kaikkeni elämän ylläpitämiseksi. Olen nyt värvännyt Collanin ja muutamia muita nuoria avustajikseni ja koetamme elättää lapsukaista vielä vuoden. Minä puolestani vastaan kaikesta taloudellisesta tappiosta. Sinä hyväntahtoisesti lähettänet lapsukaiselle elinvoimaa omasta varastostasi.”

Rabben ”keisarinleikkaus” pelasti äidin ja lapsen

Valoisan humanisuutensa lisäksi Rabbe oli kuuluisa oveluudestaan ja organisaattorin kyvyistään. Hän pelasti oivallisella ”keisarinleikkauksella” samalla kertaa sekä äidin että lapsen julkaisemalla 18.9.1843 Helsingfors Morgonbladissa”Otteen maaseudulta lähetetystä kirjeestä”.

Tunteikkaassa kirjeessä mainittiin sivumennen suomen kielen harrastuksen kuolevan, ellei Elias Lönnrotia vapauteta viideksi vuodeksi lääkärin tehtävistä suomen kielen harrastusten pariin. Samalla kirjeessä vedottiin 1838 perustetun Suomen Tiedeseuran jäseniin, jotta tutkimusharrastus suomen kieltä ja kulttuuria kohtaan lisääntyisi.

Hätäpäissään Suomalaisen Kirjallisuuden Seura otti Suomen aikakauskirjan julkaisuohjelmaansa ja lääkintöhallitus myönsi Lönnrotille viiden vuoden virkavapauden. Ilman tätä virkavapautta Lönnrot ei olisi ehtinyt syventyä kansanrunouteen, suomen kielioppiin tai taidelyriikkaan niin syvällisesti kuin sittemmin tapahtui. Myös Kalevalan vuoden 1849 versio olisi saattanut jäädä ilmestymättä.

Suomi aikakauskirja -sarja ilmestyy yhä, ja siinä julkaistaan Suomen ja sen sukukansojen kieliin ja kulttuureihin liittyviä tutkimuksia. Viimeisin Suomi-aikakauskirja oli järjestyksessä 205:s, ja se ilmestyi vuonna 2014. Kyseessä on Yrjö Laurannon tutkimus ”Imperatiivi, käsky, direktiivi.”

Suomi-lehti on digitoitu Kansalliskirjaston kokoelmaan

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään