– Haluamme samalla vaikuttaa naisten työllisyysasteeseen. Perhevapaamallimme lisää työhön paluun kannustavuutta sekä huomioi erilaiset perhemuodot, toteaa vt. työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko.
Savinko esitteli tänään Akavan keskeisiä linjauksia sosiaali- ja terveysministeriön kuulemistilaisuudessa, joka aloitti työn perhevapaiden uudistamisessa.
Kannustava ja turvattu työhön paluu
Akavan mielestä työhön paluun kannustavuutta voidaan parantaa muun muassa pidentämällä perhevapaiden kestoa sekä taloudellisten kannustimien kautta. Perhevapaalta palaavilla tulisi olla korkeampi suoja.
– Perhevapaalta työhön paluussa on merkittäviä ongelmia ylempien toimihenkilöiden joukossa. Tämä koskee sekä miehiä että naisia. Tilanteen korjaaminen edellyttää muutoksia sekä työsopimuslakiin että lakiin naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Esitämme, että perhevapaalta palaaville työntekijöille tulee taata ns. korotettu irtisanomissuoja esimerkiksi kolmen kuukauden ajaksi vanhempainvapaan päättymisestä lukien, jos vanhempainvapaa on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta, Savinko sanoo.
Perhevapaiden käytöstä ja niihin liittyvistä joustoista ja pelisäännöistä tulisi Akavan mielestä sopia työpaikkakohtaisesti henkilöstö- tai tasa-arvosuunnitelman tai muun työpaikan suunnitelman osana.
Asenneilmapiiri ratkaisee
Nykyinen perhevapaajärjestelmä ei riittävästi kannusta jakamaan hoitovastuuta. Vanhempainvapaata käyttävät lähes yksinomaan äidit. Isät eivät juurikaan käytä mahdollisuuttaan jakaa vanhempainvapaa äidin kanssa.
– Asenteet muotoutuvat pitkällä aikavälillä. Yksi tärkeä askel ilmapiirin muuttumisessa työn ja perhe-elämän joustavampaan yhteensovittamiseen on perhevapaajärjestelmän muutos. Tällä uudistuksella voidaan vaikuttaa tasa-arvoon, perheiden arkeen, työllisyyteen sekä samapalkkaisuuden paranemiseen, Savinko korostaa.
Nyt aloitetulla perhevapaauudistuksella on nopea aikataulu. Tavoitteena on saada uudistus valmiiksi vuoden 2018 aikana ja ottaa uusi järjestelmä käyttöön vuoden 2019 alusta.