Useimmilla JHL:n sopimusaloilla tes-neuvottelut aloitetaan marras–joulukuussa. Liitto haluaa parantaa jäsentensä työehtoja reiluilla sopimuksilla.
– Euromääräiset korotukset parantavat palkkatasa-arvoa ja matalapalkkaisten asemaa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.
Nykyisten työehtosopimusten voimassaoloaika päättyy lähes kaikilla JHL:n sopimusaloilla tammikuun lopussa 2018. Suomen talous on vihdoin lähtenyt nousuun ja iso kiitos siitä kuuluu työntekijöille. JHL hakee jäsenilleen tällä neuvottelukierroksilla euromääräisiä palkankorotuksia.
Korotukset teollisuusalojen mukaisesti
– Korotusten määrän pitää olla tasolla, josta teollisuusalojen liitot sopivat syksyn 2017 tes-neuvotteluissa. Korotuksia tarvitaan heti sopimuskauden alkuun, Niemi-Laine sanoo.
Julkisen sektorin työntekijöitä kurittava lomarahaleikkaus on kilpailukykysopimuksen jäljiltä voimassa vielä kaksi vuotta. Leikkaus on JHL:n mielestä arvioitava uudelleen, ja asian ratkaisemisessa tarvitaan valtiovallan myötävaikutusta.
Työhyvinvointia parannettava
Palkkojen lisäksi JHL haluaa parantaa työhyvinvointia. Varsinkin työajoista ja työvuoroista sopimista pitää kehittää. Työntekijöiden pitää päästä vaikuttamaan vuorojen suunnitteluun nykyistä paremmin.
– Työpäivien pitää olla mahdollisimman yhtäjaksoisia. Katkot pidentävät työhön sidonnaisuusaikaa ja ovat käytännössä pois vapaa-ajasta ja levosta, neuvottelupäälliköt Kristian Karrasch ja Mari Keturi korostavat.
Nollasopimuksille pelisäännöt
JHL ajaa neuvotteluissa parannusta myös niin kutsutuilla nollatuntisopimuksilla työskentelevien asemaan. Koska nollasopimuksia koskevaan lainsäädäntöön kaavaillut muutokset eivät korjaa työntekijän asemaa riittävästi, on pelisääntöjä korjattava työehtosopimuksilla. Myös osa-aikaisten työntekijöiden on tultava palkallaan toimeen.
Suomessa on lähivuosina tarkoitus uudistaa ammatillista koulutusta kovalla kädellä. Käytännössä tämä näkyy muun muassa työssäoppijoiden lisääntymisenä työpaikoilla.
– Työssäoppijat tarvitsevat työpaikalla aina ammattitaitoisen ohjaajan. Ohjaajien pitää saada tehtävään riittävä koulutus ja heidän oma työnsä pitää mitoittaa niin, että ohjaamiseen jää tarpeeksi aikaa. Ohjauksen pitää näkyä myös palkassa, Niemi-Laine muistuttaa.