Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksut ovat Pohjoismaiden korkeimmat. Syyskuun puolivälissä Kela kertoi, että viime vuonna ulosottoon päätyi 400 000 sosiaali- ja terveyspalvelun laskua, joista 70 000 oli terveyskeskusmaksuja.
Tutkija Vappu Verronen kirjoittaa maanantaina Kelan tutkimusblogissa, että kesäkuussa sairaalamaksuja, terveyskeskuskäyntejä ja muita terveydenhuollon tasamaksuja maksettiin toimeentulotuesta suoraan laskuttajille noin 15 000 kappaletta. Keskimääräinen lasku oli 70 euroa.
Toimeentulotuesta maksetut laskut eivät kerrytä terveydenhuollon 691 euron maksukattoa.
Verronen kirjoittaa, että luvut sisältävät vain suoraan laskuttajille maksetut terveydenhuollon asiakasmaksulaskut. Terveydenhoitomenoja maksetaan lisäksi suoraan toimeentulotuen saajille itselleen sekä maksusitoumuksina esimerkiksi lääkkeisiin.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on kirjava käytäntö, sillä esimerkiksi päivähoitomaksuja on lain mukaan jätettävä perimättä tai alennettava ennen toimeentulotuen myöntämistä.
”Järkevää luopua terveyskeskusmaksusta”
Verronen kirjoittaa, että asiakasmaksulainsäädäntöä ollaan muuttamassa sote-uudistuksen yhteydessä.
”Olisiko samalla mahdollista luoda järjestelmä, jossa myös terveydenhuollon tasamaksuja jätettäisiin perimättä tai alennettaisiin jo laskutusvaiheessa tiettyjen ehtojen täyttyessä? Systeemin tulisi olla sekä hallinnon että asiakkaan kannalta mahdollisimman helposti käytettävä ja kriteerien selkeitä ja valtakunnallisia”, hän toteaa Kelan tutkimusblogissa.
Verrosen mielestä voisi olla järkevää luopua kokonaan esimerkiksi terveyskeskusmaksusta, koska se edistäisi pääsyä terveyspalveluihin ja pienimpien maksujen laskutuskulut vievät suuren osan rahasta.
Terveyskeskusmaksun poistamista esittäneen vasemmistoliiton mukaan tämä maksaisi 40 miljoonaa euroa.