Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on kevään ja syksyn aikana pohtinut uudistuksia, joita tarvitaan suomalaisen hyvinvoinnin päivittämiseen tuleville vuosikymmenille. Keskiviikkona se esitteli Hyvinvoinnin tulevaisuus -kampanjansa.
– Tulevaisuuden hyvinvointipalvelut tulee meidän mielestämme rakentaa ihmisten, ei byrokratian ehdoilla. Tehokkainta on voimauttaminen: vahvistetaan ihmisen omaa toimintakykyä, karsitaan lannistavaa ja mielivaltaista byrokratiaa ja avataan ihmiselle mahdollisuuksia oman elämänsä parantamiseen, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.
Kampanjassa vasemmistoliitto nostaa esiin aloitteita liittyen kolmeen hyvinvointiteemaan: sosiaali- ja terveyspalveluihin, työvoimapalveluihin sekä koulutukseen. Samalla Vasemmisto nostaa uudelleen esille jo vuonna 2012 muotoillun perustulomallinsa: perustulo on tulevaisuuden sosiaaliturvaa.
Työttömyysturvan ja asumistuen suojaosaa vasemmisto korottaisi 500 euroon.
Sosiaali- ja terveyspalveluja Vasemmisto kehittäisi laajojen julkisten palveluiden pohjalle. Hoidon saatavuuden parantaminen, terveyskeskusmaksujen poistaminen, asiakasmaksujen kohtuullistaminen ja maksukattojen yhdistäminen parantaisivat tasa-arvoa ja kansanterveyttä.
Asuntotakuu jokaiselle
Vasemmisto esittää myös ratkaisua asunnottomuusongelmaan: asuntotakuu takaisi jokaiselle asunnottomalle pääsyn omaan asuntoon kohtuullisessa ajassa.
Työttömiin työnhakijoihin kohdistuvia byrokratialoukkuja Vasemmisto purkaisi monin tavoin. Ennakkopäätösjärjestelmä työttömyysturvaan antaisi varmuutta tehdä keikkatöitä. Työttömyysturvan rangaistuksista eli karensseista tulisi luopua, ja jatkaa työttömyysetuuden maksamista heti, kun hakija on siihen kelpoinen. Työttömyysturvan ja asumistuen suojaosaa vasemmisto korottaisi 500 euroon.
Sosiaaliturva perustulon pohjalle
Vasemmisto haluaa nostaa kansallista osaamistasoa. Korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus tulee nostaa 50 prosenttiin nuorista aikuisista. Koulutuspaikka tulee taata kaikille peruskoulun päättäville, ja toisen asteen opintojen tulee olla maksuttomia oppimateriaaleja myöten. Kaikilla lapsilla tulisi olla subjektiivinen oikeus maksuttomaan varhaiskasvatukseen.
Ylioppilaskirjoituksista voitaisiin Vasemmiston mielestä luopua ja korvata ne esimerkiksi koko ikäluokan yhteisellä testillä.
– Meidän tulevaisuudenvisiossamme sosiaaliturva uudistetaan kattavan perustulokokeilun pohjalta. Työvoimapolitiikka ei rankaise työttömiä oma-aloitteisuudesta, vaan kannustaa siihen, ja kaikille annetaan mahdollisuus kouluttautua uudelleen. Yritystukijärjestelmä tukee talouden kestävää rakennemuutosta ja laadukasta tutkimusta. Suomen osaamistasoa nostetaan. Koulutus on maailman huipputasoa ja luo yhteiskuntaan sosiaalista liikkuvuutta ja tasa-arvoa, Li Andersson luettelee.
Kampanjan teemat löytyvät sivustolta hyvinvointi.vasemmisto.fi.
Kampanjan aikana vasemmistoliiton kansanedustajat kiertävät Suomea keskustelemassa hyvinvoinnin tulevaisuudesta ja kuulemassa ihmisten tuntoja. Ensi viikonloppuna 7.–8.10. kansanedustajat Annika Lapintie ja Silvia Modig vierailevat Jyväskylässä ja Kari Uotila ja Li Andersson Espoossa.