Pankkikonserni Nordea ilmoitti torstaina karsivansa vähintään 6 000 työtehtävää. Irtisanomiset auttavat Nordean mukaan kulurakenteen muuttamisessa sekä asiakastyytyväisyyden nostossa.
Tradenomiliitto TRAL tuomitsee joukkoirtisanomiset.
– Vaikka rahoitusalan työtehtävät ovat murroksessa, eivät massairtisanomiset ole mikään ratkaisu, huomauttaa yksikönjohtaja Ville-Veikko Rantamaula.
– Tämä on Nordealta brutaali tapa laskea palkkoja, mikä on totaalisen tuomittavaa.
Nordean suomalainen pääluottamusmies Paula Hopponen arvostelee Talouselämä-lehdessä Nordeaa siitä, että yhtiö turvaa investointinsa ja osingonmaksun säästämällä henkilöstökuluista. Hän kertoo, että työntekijät ovat olleet mukana työntekijöiden etuja heikentäneessä kilpailukykysopimuksessa eli kikyssä työpaikkojen turvaamiseksi.
Tradenomiliiton Rantamaulan mukaan henkilöstölle irtisanomisten laajuus ja ajankohta tuli täydellisenä yllätyksenä kesken rahoitusalan työehtosopimusneuvottelujen.
– Parhaillaan neuvotteluissa yritämme etsiä ratkaisuja alan muuttuneeseen tilanteeseen, mutta tällainen uutinen on omiaan latistamaan vuoropuhelun hyvää henkeä.
Robottien kanssa sujuisi paremmin
Muutostilanne edellyttää keskustelua henkilöstöryhmien kanssa, mikä Nordealta on jäänyt Rantamaulan mukaan tekemättä. Työhyvinvointi kärsii, kun henkilöstö joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa.
– Johtamisesta ei saa kovin hyvää kuvaa, kun miljardivoittoja takonut yhtiö palkitsee henkilöstönsä irtisanomisilmoituksella. Konsernijohto voisi näyttää mallia kulurakenteen muuttamisessa vähentämällä omia tehtäviään ja digitalisoimalla niitä. Luultavasti henkilöstön kanssa käytävän vuoropuhelun laatu ja määrä samalla paranisi, kun konsernijohtoa edustaisi robotit, Rantamaula pohtii.
Pääluottamusmies Paula Hopponen sanoo Talouselämässä, että Nordean toimintaa ohjaa ”Wahlroosin matematiikka”, josta ”ihmiset valitettavan usein unohtuvat”.
Nordean hallituksen puheenjohtajana toimii Björn Wahlroos.