KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Räppärin ja professorin Suomi: Teivo Teivainen ja Paleface kirjoittivat molemmat suomalaisuudesta

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen käy läpi Suomen historiaa teoksessaan Maailmanpoliittinen kansalliskävely.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen käy läpi Suomen historiaa teoksessaan Maailmanpoliittinen kansalliskävely. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomalaisuus puhututtaa niin taide- kuin tiedemaailmassakin, eivätkä näkökannat ole kovinkaan kaukana toisistaan.

Anni-Helena Leppälä
27.10.2017 13.00

Rap-muusikko ja yhteiskunnallinen aktivisti Karri ”Paleface” Miettinen ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ovat molemmat kirjoittaneet kirjan suomalaisuudesta.

Teivaisen teos Maailmanpoliittinen kansalliskävely (into) on syntynyt hänen suomalaisuutta pohtivien maailmanpoliittisten kaupunkikävelyiden pohjalta.

– Aloin pohtimaan Suomen historiaa laajemminkin, olen yleensä tutkinut maailmaa globaalisti. Oli kiehtovaa uppoutua oikein kunnolla Suomen historiaan, sen myytteihin ja kiistoihin. Yleisin fiilis oli, että miksei kukaan ole sanonut mulle, että Suomen historia on näin mielettömän kiehtovaa, Teivainen kertoo.

”Tämä on sellainen turhautumisesta purkautuva monologi.”

Miettisen Viides Maamme-kirja (Like) on pamfletti suomalaisuudesta ja se tarjoaa oman panoksensa arvokeskusteluun.

– Tämä on sellainen turhautumisesta purkautuva monologi, eikä ollenkaan niin tieteellinen kokonaisuus kuin Teivaisen teos, Miettinen sanoo.

Teoksissa on paljon yhtymäkohtia.

Sota ja suomalaisuus

Teivainen tuo kirjassaan esille muun muassa suomalaisen sotauhriromantiikan. Toisin kuin esimerkiksi Ranskan marseljeesissa, jossa mennään vuodattamaan vihollisen verta, Suomessa lauletaan siitä miten hienoa on mennä vuodattamaan omaa vertaan.

Maailmanpoliittisessa kansalliskävelyssä Teivainen kirjoittaa sodasta ja sen muistelemisesta, siitä miten lapset laulavat Lippulaulua koulussa, ja lainaa omaa isäänsä, joka haavoittui teini-ikäisenä jatkosodassa.

– Sodat on merkittävä osa suomalaista psyykettä ja se tulee munkin kirjassa monessa paikassa esille, Miettinen sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Toisen maailmansodan tapahtumat ovat väkevää suomalaista kulttuuriperintöä. Tuntuu että sota on ollut aina jollain tavalla läsnä, sen kaikuja kuuluu keskiolutkuppiloissa, kaukaloissa ja jääkiekkoselostuksissa, kun kypäräpäinen Suomi taistelee vihollisjoukkuetta vastaan. Joskus tuntuu, että talvisodan ihmeen lisäksi meillä ei olisi juuri muuta yhteistä juhlittavaa kuin jääkiekon MM-kullat, hän lisää.

Viides Maamme-kirja on pamfletti suomalaisuudesta. Sen on kirjoittanut rap-muusikko ja yhteiskunnallinen aktivisti Karri ”Paleface” Miettinen.

Viides Maamme-kirja on pamfletti suomalaisuudesta. Sen on kirjoittanut rap-muusikko ja yhteiskunnallinen aktivisti Karri ”Paleface” Miettinen. Kuva: Jussi Joentausta

Suurin ongelma

Teivainen käsittelee kirjassaan myös rasismia ja muukalaisuutta.

– Kirjassa on paljastus siitä, millaista rasismia Suomen ainoa maahanmuuttajataustainen kansanedustaja Ozan Yanar on kohdannut eduskunnan sisällä myös kansanedustajatovereiltaan. Pohdin myös sitä miten poliisi harjoittaa etnistä profilointia Helsingin kaduilla, sain nauhalle poliisin tunnustamaan syyllistyneensä lain rikkomiseen.

Oma lukunsa on muun muassa Pataässä, Kolme kruunua, Marian Helmi, Jones ja KGB baarien omistaja Jouni Lanamäki. Hän tuli 1990-luvun alun Oulussa kuuluisaksi siitä, että sai tuomion etnisestä syrjinnästä ravintoloidensa ovilla. Lanamäki teki siitä poliittisen kampanjansa kärjen kunnallisvaaleissa ja sai valtavasti ääniä. Lanamäki oli ehdolla sitoutumattomana kokoomuksen listoilla, mutta myös sosialidemokraatit, keskusta ja muut puolueet olisivat halunneet hänet ehdokkaakseen.

– Suomalaisuudessa on kiinnostavaa myös se, että vaikka yliopistolla Lanamäki tiedetään rasistiksi, niin silti hänen baareissaan käydään. Monessa muussa maassa oltaisiin aika tiukasti sitä mieltä, että niihin baareihin ei sitten mennä. Tai kun Ozan Yanar vihjaisi medioille kokemastaan rasismista eduskunnassa, kukaan toimittaja ei kiinnostunut asiasta. Täällä on jotenkin normalisoitu nämä asiat, Teivainen sanoo.

– Ozan Yanar on mainittuna myös minun kirjassani suomalaista rasismia ilmentävänä tapahtumana. Mun yksi väite on, että sata vuotiaan Suomen suurin ongelma on rasismi, Miettinen jatkaa.

– Michiganin yliopistossa on tutkittu eri maiden ihmisten empatiankykyä ja suomalaiset olivat siellä häntäsijoilla. Linkitän tämän ongelmaan asettua esimerkiksi turvapaikanhakijan asemaan.

”Joskus tuntuu, että talvisodan ihmeen lisäksi meillä ei olisi juuri muuta yhteistä juhlittavaa kuin jääkiekon MM-kullat.”

Saamelaiset Suomessa

Myös saamelaisten asema Suomessa nousee esiin molemmissa teoksissa.

– Kaikkien suomalaisten on hyvä ymmärtää saamelaisten suomalaistamiseen liittyvä synkkä historia, Miettinen huomauttaa.

Saamelaisten kulttuurin ahdinko alkoi 1500-luvulla kristinuskon levitessä Suomeen, kun shamanistista luonnonuskoa ryhdyttiin kitkemään. 1600-luvulla käsivarren saamelaiset joutuivat maksamaan veroja kolmeen eri osoitteeseen, kuin kaikki alueen valtiot halusivat omansa. Valtioiden rajojen vakiintuminen tuhosi saamelaisten nomadikulttuurin ja katkaisi Suomen ja Ruotsin alueella asuvilta saamelaista pääsyn Jäämerelle. Toinen maailmansota jakoi saman saamelaisheimon jäseniä kahdelle eri puolella rajaa. Petsamon rintamalla saamelaiset joutuivat sotimaan toisiaan vastaan.

– Systemaattinen sulauttamispolitiikka alkoi sotien jälkeen, kun Suomen valtio perusti Pohjois-Suomeen internaatteja eri eräänlaisia sisäoppilaitoksia. Virallinen selitys oli pitkät välimatkat, joiden varjolla saamelaislapsia sijoitettiin asuntuloihin. Asuntolaissa saamen puhuminen oli kiellettyä ja siitä rankaistiin. Tämän seurauksena monet asuntolaissa asuneet saamelaiset eivät enää halunneet puhua kieltä omille lapsilleen. Internaattikokemuksiin liittyy syvällistä häpeää, väkivaltaa ja koulukiusaamista, Miettinen kertaa.

Valemuiston hakaristi

Teivo Teivainen tarttuu kirjassaan suomalaiseen harhaan, joka käsittelee ilmavoimien hakaristiä.

– Osalle suomalaisista on ollut yllätys, että ilmavoimat käyttävät yhä tunnuksenaan hakaristiä. Häkellyttävintä on kuitenkin miten suomalaiset käsittelevät tätä erillishakaristiä. Suomalaisen kuvitelman mukaan hakaristimme pyörii eri suuntaan kuin natsien. Kysyttäessä kaikki vastaavat näin.

– Mäkin sanoin, että ilmavoimien hakaristihän on peilikuva, Miettinen vahvistaa.

Todellisuudessa kyseessä kuitenkin on ihan sama merkki ja pyörintäsuuntakin on yhteneväinen.

– Tässä on joku sellainen outo kollektiivinen valemuisto, jota käsittelen sellaisena häivyttämismekanismina, Teivainen kertoo.

– Suomalaisilla on tapana puolustautua sanomalla, että hakaristi oli Suomen ilmavoimien tunnus oli jo vuonna 1918 ja, että se on ihan eri tunnus kuin natseilla myöhemmin. Ei ole kuitenkaan suurta merkitystä sillä mitä suomalaiset asiasta ajatellee vaan miten muu maailma sen näkee, Miettinen lisää.

– Olennainen kysymys on, että mitä symboli tarkoittaa tänään. Vaikka sen juuret on hindumytogiassa ja japanilaisissa temppeleissä, niin onko Saksan rinnalla taistelleen Suomen kannalta relevantimpaa se miten sitä käytetään japanilaisissa temppeleissä vai se miten sitä käytettiin aseveli Saksan tunnuksissa, Teivainen kysyy.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään