Suomessa naisten ja miesten välinen palkkaero on 17,3 prosenttia. Sen takia tänään tiistaina vietetään Naisten palkkapäivää. Laskennallisesti miehiin verrattuna naiset eivät saa palkkaa enää tänä vuonna.
Ero on Suomessa suurempi kuin EU:ssa keskimäärin.
Kansanedustaja Hanna Sarkkisen mukaan osa palkkaerosta selittyy sukupuolten mukaan eriytyneillä työmarkkinoilla. Osa on selittämätöntä. Joskus samasta työstä maksetaan naiselle pienempää palkkaa kuin miehelle erityisesti erilaisten henkilökohtaisten palkanlisien kautta.
Sarkkinen esittää blogissaan viisi keinoa, joilla samapalkkaisuutta voi edistää.
Ensimmäisenä hän esittää palkankorotusta naisvaltaisille pienipalkkaisille aloille.
”Palkkaneuvotteluissa pitäisi sopia pienimpien palkkojen kertakorotuksesta, jotta erityisesti naisvaltaiset pienipalkkaiset alat voisivat nousta palkkakuopasta. Tämä voidaan tehdä jo tämän syksyn liittokierroksella”, hän kirjoittaa.
Prosenttikorotusten sijaan tai rinnalla tulisi olla riittäviä euromääräisiä korotuksia.
Toiseksi hän esittää palkka-avoimuutta ja tiedonsaantia työpaikkojen luottamusmiehille.
Kolmas keino olisi perhevapaauudistus.
”Perhevapaiden tasaisempi jakaminen ja miesten isyyden vahvistaminen voisi vähentää nuorten naisten työmarkkinoilla kohtaamaa syrjintää ja siten parantaa naisten työurien kehitystä.”
Neljäs on kodinhoidon ja hoivavastuun tasaisempi jakautuminen.
Lisäksi keinona on alojen sukupuolittuneisuuden purkaminen.
” Alojen sukupuolittuneisuuden purkaminen alkaa jo päiväkodeissa ja kouluissa, lapsia tulisi kannustaa ja tukea heidän yksilöllisten osaamisten ja kiinnostusten mukaan, eikä heidän sukupuolensa perusteella.”
Sarkkisen mukaan pyrkimykset palkkaeron kaventamiseen eivät tarkoita sitä, että jokaisen naisen pitäisi ryhtyä diplomi-insinööriksi tai että jokaisessa perheessä pitäisi tehdä samanlaisia ratkaisuja.
”Yhteiskuntapolitiikalla pitää kuitenkin luoda sellaiset olosuhteet, jotka mahdollistavat ja kannustavat kaikkia ihmisiä tavoittelemaan ja saavuttamaan henkilökohtaisia tavoitteitaan sukupuolesta riippumatta ja luovat taloudellista tasa-arvoa.”