KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Verojen välttely on systemaattinen ongelma

Kuva: all over press/imago stock

Uusin iso tietovuoto osoitti jälleen, kuinka laajaa on kansainvälisesti toimivien yhtiöiden ja suuromistajien verosuunnittelu. Keinoja siihen puuttumiseen olisi, mutta poliittista tahtoa puuttuu – myös Suomen hallitukselta.

Elias Krohn
19.12.2017 8.31

Kansainvälisten suuryhtiöiden ja -sijoittajien harjoittama omaisuuden piilottelu ja verovälttely tuli jälleen näkyvästi julkisuuteen, kun tutkivien toimittajien kansainvälinen järjestö marraskuussa julkisti tutkimansa uuden valtavan tietovuodon aineistoa.

Suomalaisetkin ovat aineistoissa vahvasti mukana, erityisesti Maltaa koskevassa rekisterissä, jossa on yli 350 suomalaisnimeä. Etenkin pikavippiyrittäjät ovat perustaneet Maltalle useita yhtiöitä. Kuten veroparatiisit yleensäkin, myös EU:hun kuuluva pieni saarivaltio houkuttelee ulkomaisia yrityksiä ja sijoittajia sekä veroeduilla että vahvalla pankki- ja yrityssalaisuudella.

Veroparatiiseihin perehtyneen tutkija Matti Ylösen mukaan ”Paratiisin paperien” tiedoissa ei ole mitään kovin uutta ja yllättävää, mutta ne vahvistavat jo aiemmin muodostunutta kuvaa kansainvälisestä verosuunnittelusta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Valtiovarainministeriön ehdotus heikentäisi omistusten yleisöjulkisuutta selvästi.

– On pöyristyttävää, että vuonna 2009 finanssikriisin aikaan G8-maiden johtajat sanoivat, että pankkisalaisuuden aika on ohi, ja edelleenkään näitä ongelmia ei ole saatu ratkaistua, Ylönen toteaa.

Vaikka uutisiin nousee yleensä yksittäisiä poliitikkojen ja liike-elämän vallankäyttäjien väärinkäytöksiä, ongelmat ovat systemaattisia, koko globaalia taloudellista järjestelmää koskevia, Ylönen korostaa. Ongelmat liittyvät ennen kaikkea tiedon puutteeseen: varallisuuden ja tulojen salaaminen on liian helppoa.

– Edelleen monista maista puuttuvat tehokkaat todellisten omistajien rekisterit, ja tiedonvaihto viranomaisten välillä on edelleen puutteellista, Ylönen sanoo.

Apple siirtyi vaivihkaa Jerseylle

Yhdeksi keskeiseksi ongelmaksi Ylönen nimeää kansainvälisen yritysverojärjestelmän, joka tekee kansainvälisesti toimiville yhtiöille verojen välttelyn helpoksi. Järjestelmä perustuu Kansainvälisen kauppakamarin jo 1900-luvun alkupuolella kehittelemään periaatteeseen, jonka mukaan jokaista samaan konserniin kuuluvaa tytäryhtiötä verotetaan erillisenä yksikkönä. Tämä mahdollistaa konsernin verotuksen minimoimisen tytäryhtiöiden välisten usein keinotekoisten järjestelyjen avulla.

– Olisi ensiarvoisen tärkeää, että uusin vuoto antaisi lisää polttoainetta ison yritysveromuutoksen ajamiseen, mistä EU:ssakin on paljon puhuttu, Ylönen sanoo.

Apua olisi Ylösen mukaan ensi hätään siitäkin, että yritykset velvoitettaisiin raportoimaan julkisesti maakohtaisista vero- ja taloustiedoistaan. Paratiisin papereista selvisi esimerkiksi, että aiemmin Irlantia Euroopan toimintansa verotuksen minimoimiseen käyttänyt Apple on nyt siirtynyt Jerseyn saaren kautta tapahtuvaan verosuunnitteluun.

– Apple on ollut jo aiemmin erilaisten tutkintojen silmässä. On kestämätöntä, että tarvitaan tietovuoto, jotta saadaan selville, mihin sen Euroopassa myytyjen puhelimien, tietokoneiden ja muiden laitteiden rahavirrat menevät.

Joitain edistysaskeleitakin yrityksiä koskevien tietojen välityksessä on viime aikoina otettu, mutta porsaanreikiä riittää.

– Liike-elämä lobbaa EU:ssa voimakkaasti, jotta uudistuksia ei ajettaisi eteenpäin, Ylönen muistuttaa.

Tällä hetkellä EU:n käsittelyssä on rahanpesudirektiivin muutos, jolla lisättäisiin yritysten omistajia ja tosiasiallisia edunsaajia koskevien tietojen avoimuutta.

Finnfund sijoitti Cayman-saarille

Suomalaisten yritysten vastuullisuutta seuraavan Finnwatch-järjestön toiminnanjohtaja Sonja Vartiala ei myöskään yllättynyt Paratiisin papereiden Suomea koskevista tiedoista. Uutta oli lähinnä Afarak Groupia (entinen Ruukki Group) koskeva pörssirikosepäily. Yhtiön kroatialainen suuromistaja Danko Končar on aineistojen perusteella salannut todellisen päätösvaltansa yhtiössä, ja Keskusrikospoliisi epäilee häntä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Končar omistaa kymmeniä yhtiöitä eri veroparatiiseissa.

Paratiisin papereista nostettiin Suomessa näkyvästi esiin myös kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin sijoitukset esimerkiksi Aasiassa metsähankkeita toteuttavaan rahastoon, joka on rekisteröity Caymansaarille. Finnwatch oli tutkinut Finnfundin rahastorakennetta ja raportoinut aggressiivisesta verosuunnittelusta jo keväällä.

– Samat ongelmat ovat yhä olemassa, Vartiala toteaa.

Nykyinen Juha Sipilän hallitus on siirtänyt kehityspolitiikan rahoituksen painopistettä kansalaisjärjestöjen tekemästä työstä yksityisen sektorin rahoitukseen, jota toteutetaan juuri valtion pääosin omistaman Finnfundin kautta. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) lupasi Paratiisin paperit -vuodon yhteydessä tiukennuksia Finnfundia koskeviin linjauksiin: yhtiön käyttämissä rakenteissa ei saisi olla ”häivähdystäkään aggressiivista verosuunnittelua”, ja sen käyttämistä järjestelyistä tulisi saada avoimesti tietoa.

– Toivomme sen tarkoittavan sitä, että esimerkiksi rahastojen tilinpäätöstiedot saataisiin jatkossa käyttöön, Vartiala sanoo.

Finnfundin syyskuussa julkistettua uuden verovastuulinjauksen ensimmäistä luonnosta Vartiala luonnehtii ”todella löperöksi”.

Ylösen mukaan Finnfundia koskevat tiedot antavat aiheen keskustella siitä, onko nykyisessä kehityspolitiikan strategiassa ylipäänsä järkeä köyhimpien maiden tukemisen kannalta.

Hallitukselta puuttuu kunnianhimo

Sipilän hallituksen veropolitiikassa korostuvat kansallinen kilpailukyky ja yritysten hallinnollisen taakan vähentäminen, luonnehtii Vartiala. Suomi on esimerkiksi periaatteessa kannattanut EU:ssa rajat ylittävien verojärjestelyjen ilmoittamista koskevaa direktiiviehdotusta, mutta jättänyt kannanottoonsa takaportin, että yritysten hallinnollinen taakka ei saa kasvaa.

– Tämä saattaa vesittää direktiiviä, Vartiala pelkää.

Ylösen mukaan edellisellä hallituksella oli ”historiallisen kunnianhimoiset linjaukset” aggressiivisen verosuunnittelun ja laittoman veronkierron suitsimisessa.

– Toteutuksessa oli paljon ongelmia, mutta Sipilän hallituksen ohjelma oli jo ensi metreistä lähtien huomattavasti vähemmän kunnianhimoinen. Kansainvälinen veronkierto mainitaan vain pari kertaa ja jätetään takaportti olla tekemättä mitään vetoamalla Suomen kilpailukykyyn, Ylönen vertaa.

Hallitus oli alkuvaiheessa vähentämässä myös viranomaisten resursseja harmaan talouden torjumiseen, mutta perui sitten aikeensa.

EU:sta tulleissa verovälttelyn torjumiseen liittyvissä hankkeissa hallituksen kanta on ollut, että ei ainakaan tehdä enempää kuin mitä EU ehdottaa, Ylönen luonnehtii. Linjauksessaan digitalouden verotusta koskevaan EU-komission tiedonantoon Suomi on asettanut reunaehdoiksi ”kilpailukykytekijöiden” huomioimisen sekä vaikutukset Suomen verotuottoihin.

– Digitalouden verotus liittyy tapauksiin, mitä on tullut Applen, Microsoftin ja Googlen verosuunnittelussa esiin, Ylönen muistuttaa.

Suomi on suhtautunut nihkeästi myös EU-aloitteeseen, jolla uudistettaisiin kansainvälistä yritysverojärjestelmää monikansallisten konsernien verosuunnittelun ehkäisemiseksi.

Hallintarekisterit ja sote

Yritysten omistustietojen julkisuutta hallitus on heikentämässä sallimalla pitkään kiistellyn osakkeiden hallintarekisteröinnin suomalaisille omistajille.

– Valtiovarainministeriön ehdotus heikentäisi omistusten yleisöjulkisuutta selvästi. Sen peruminen olisi nyt keskeistä, Ylönen sanoo.

Maailmalla nimenomaan avoimet omistusrekisterit herättävät Ylösen mukaan nyt vahvasti kiinnostusta.

– Keskustelu on liittynyt pankkitilien sekä listaamattomien yritysten ja sijoitusmuotojen omistukseen. Looginen seuraava askel on listattujen yritysten omistus. Sitäkin surkeammalta näyttää Suomen meno kohti salaisuuden lisäämistä, kun Suomi voisi päinvastoin olla viemässä avoimen omistuksen mallia eteenpäin, Ylönen ihmettelee.

Vartiala muistuttaa, että yritysten verovälttelyn torjuminen on tärkeää myös sote-uudistuksen yhteydessä. Nykyisten julkisten palvelujen tuottaminen uhkaa uudistuksen myötä osittain siirtyä veroparatiisien kautta toimiville yhtiöille.

– Valinnanvapauslakia olisi helppo muuttaa niin, että yhtiöt joutuisivat raportoimaan riittävät verotiedot, Vartiala painottaa.

Finnwatchin viimevuotisen arvion mukaan Suomi menettää aggressiivisen verosuunnittelun seurauksena 430–1 400 miljoonaa euroa yhteisöverotuloja vuosittain. OECD:n vastaava maailmanlaajuinen arvio on 75–180 miljardia euroa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään