Suvi-Anne Siimes pitää koulutustason nousun pysähtymistä yhtenä kaikkein huolestuttavimpana ilmiönä Suomessa. Väestörakenteen ikääntyminen ja hoivatarpeen kasvu eivät ole hänen mielestään pätevä peruste koulutuksesta tinkimiselle.
– Nuorten koulutuksesta ei saa leikata sen vuoksi, että meillä on paljon vanhuksia, Siimes totesi ja sanoi tässä asiassa kannattavansa pientä sukupolvikapinaa.
Työeläkevakuuttajat TELAn toimitusjohtaja Siimes esitti näkemyksiään valtiovarainministeriön järjestämässä seminaarissa nuoren polven talous- ja oikeustieteilijöille sekä yhteiskuntapolitiikan toimijoille.
Seminaarin teemana oli Tulevaisuuden työmarkkinat ja sosiaaliturva. Tilaisuuden avanneen valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan seuraavalla hallituksella, oli sen väri mikä hyvänsä, on edessään sosiaaliturvan uudistaminen.
Orpo sanoi nykyisen hallituksen pohjustavan ensi hallituskaudella tehtäviä uudistuksia.
Siimeksen mukaan sosiaaliturvan keskeisiin kysymyksiin kuuluu kansainvälisyys. Missä määrin sosiaaliturva tulee olla siirrettävissä yli rajojen ja miten se yhdistetään työn tekemiseen toisessa maassa?
Siimeksen mukaan on totuttu ajatukseen, että me Suomessa voimme sivuille vilkuilematta rakentaa sellaista sosiaaliturvaa kuin haluamme. Hän uskoo sosiaaliturvan säilyvän EU-maiden kansallisessa päätösvallassa myös lähitulevaisuudessa.
– Pitää kuitenkin sovittaa yhteen sosiaaliturvaa ja unionin perusvapauksia. Osan sosiaaliturvasta pitää olla siirrettävissä maasta toiseen ihmisen mukana.
Työeläke ei muodosta Siimeksen mukaan ongelmaa, koska eläketurvaa on kerrytetty tekemällä työtä Suomessa.
Työllisyysaste 80 prosenttiin
Valtiovarainministeri Orpo vakuutti nuorille vaikuttajille lujaa uskoaan siihen, että hallitus saavuttaa kunnianhimoisen tavoitteensa 72 prosentin työllisyysasteesta. Ainakin Suomen talouskasvu jatkuu vahvana.
Siimes pitää saavutusta hyvänä, mutta totesi ettei se riitä. Jatkossa työllisyysaste pitää nostaa 80 prosenttiin. Hän huomautti, että tällaisiin työllisyysasteisiin on jo päästy Ahvenanmaalla ja joillakin Pohjanmaan rannikkoseuduilla.
– Tähän ei ole päästy yhdistämällä työtä ja sosiaaliturvaa vaan yhdistämällä palkkatyötä ja yrittämistä.
Hänen mukaansa esteenä erilaisten toimeentulomuotojen yhdistelylle ei ole ollut lainsäädännön jäykkyys.
– Pitää miettiä miten on muutettava lainsäädäntöä ja mitä muutoksia tarvitaan asenteissa ja tottumuksissa.