– Terveyskeskus menee tuhannen päreiksi, totesi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén viitaten omiin aikaisempiin lausuntoihinsa maanantain A-studiossa.
Lindén kuvailee terveyskeskuksen joutuvan isoon myllytykseen: lääkärien vastaanottotoiminta menee yksille yhtiöille, hammashoito toisille, kotisairaanhoito kolmansille yhtiöille ja osa palveluista jää maakunnan liikelaitoksille.
– Siitä tulee kuin turkkilainen basaari, ja henkilökunta on syystä ihmeissään.
Lääkärien ”hamuaminen” yksityiselle puolelle on täydessä käynnissä.
Hän vaatiikin, että hoitoon pääsyä terveyskeskuksiin on parannettava ja palkattava lisää henkilökuntaa jo nyt:
– Terveyskeskustoiminta on saatava uuteen lentoon. Sinne on saatava välittömästi lisää lääkäreitä.
Lindénin mukaan yleislääkärin ammatti on yksi hienoimmista. Terveyskeskuksiin saadaan lääkäreitä, jos työtehtävät ja työnkuvat ovat mielekkäitä. Soteuudistuksen yksi tavoite on ollut parantaa perusterveydessä hoitoon pääsyä.
Yksityiset metsästävät julkisen puolen lääkäreitä
Lindén kertoo, että lääkärien ”hamuaminen” yksityiselle puolelle on täydessä käynnissä. Hän kertoo esimerkkinä 150 lääkärin tilaisuudesta, jossa suuri osa oli ilmoittanut saaneensa yhteydenottoja yksityisiltä sotepalveluntuottajilta.
Etuna on tarjottu muun muassa työtä, johon ei kuulu päivystystä ja muita julkisen puolen raskaampia velvollisuuksia. Lääkärien palkat voivat nousta, mutta sen sijaan tukipalvelutyöntekijöiden, esimerkiksi siivoojien ja ruokahuollon työntekijöiden, työehdot uhkaavat heikentyä.
Toiminnanjohtaja Ismo Partanen Lääkäriyritykset ry:stä oli keskustelussa alun perin sitä mieltä, etteivät yksityiset erityisesti hae julkiselta lääkäreitä. Hän joutui kuitenkin myöntämään, että yksityiset sotekeskukset tarvitsevat yleislääketieteen osaamista.
Sitä haetaan julkiselta puolelta.
Kotisairaanhoito sirpaloituu
Lindénin mukaan sen paremmin työntekijöille, asiakkaille kuin poliittisille päättäjillekään ei ole kunnolla avattu sitä, että asiakassetelillä tehtävä kotihoito tai kotisairaanhoito voi tapahtua vain yrityksissä.
Hänen mukaansa kaikki tämä kunnissa tehtävä työ on siirrettävä yhtiöille.
– Yhtiöt voivat olla maakunnan omia yhtiöitä, mutta työntekijät siirtyvät kunnalta yhtiöön.
Lindén painottaa, että tämä koskee 60 000:ta työntekijää, mikä on suuri osa maakuntiin siirtyvästä 220 000 työntekijästä. Muutos vaikuttaa myös tukihenkilöstön asemaan.
– Tätä ei ole käsitelty tarpeeksi julkisuudessa, hän painottaa.
Partasen mukaan maakuntien on joka tapauksessa varauduttava antamaan palvelut.