KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Li Andersson kertoo, mitkä ovat vasemmiston tärkeimmät tulevaisuuden kysymykset – ”Ongelma on nykyinen kapitalistinen yhteiskuntajärjestelmä”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haluaa puhua kapitalismista eikä markkinataloudesta. Antikapitalisti voi ja pitää olla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haluaa puhua kapitalismista eikä markkinataloudesta. Antikapitalisti voi ja pitää olla. Kuva: Jarno Mela

Vasemmisto ei ole valtiouskoinen. Se uskoo demokratiaan. Sen vuoksi vasemmisto puolustaa julkisia palveluita, sanoo Li Andersson. Demokratian ja yhteisöllisen päätöksenteon puolustaminen on hänen mukaansa aina ajankohtaista.

Jussi Virkkunen
23.6.2018 9.00

Antikapitalisti voi ja pitää olla, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Tärkeätä on hänen mukaansa tehdä ero markkinatalouden ja kapitalismin välille.

– Vasemmiston pitää puhua kapitalismista eikä markkinataloudesta, koska muuten ollaan nopeasti käsitteellisessä sekaannuksessa. Jos miettii klassisen määrittelyn mukaista markkinataloutta, eihän sitä hirveästi ole. Todellisuudessa ilmenee aina joku muokkaus siitä ideasta, Andersson toteaa.

Hän sanoo hallituksen sote-uudistuksen olevan hyvä esimerkki nykyisen kapitalistisen yhteiskunnan ongelmista.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Yksityistämällä ei saada vapaata markkinataloutta ja kilpailua, vaan saadaan yksityisiä monopoleja. Vahvat yritykset pystyvät julkisrahoitteisen toiminnan turvin luomaan itselleen suuria voittoja.

Monopolisoituminen näkyy erittäin vahvasti myös digitaalisella puolella. Google ja Facebook ovat kasvaneet käsittämättömän suuriksi yrityksiksi, joilla ei kilpailijoita ole. Tai jos on, ne ostetaan tai tuhotaan nopeasti.

– Ongelma on nykyinen kapitalistinen talous- ja yhteiskuntajärjestelmä, jossa selvästi näkyy monopolisoituminen ja sitten alati uudistuva tarve koko ajan vallata ja luoda uusia markkinoita, Andersson sanoo.

Vasemmisto uskoo demokratiaan

Suuryrityksiä vastaan tarvitaan iso demokratialiikehdintä. Koska siitä pohjimmiltaan on kyse, kun kansainväliset suuryritykset ovat nousseet monia valtioita mahtavammiksi.

– Ovatko nämä taloustoimijat demokratiasta irrallisia toimijoita, jotka pystyvät horjuttamaan demokraattisesti valittuja hallituksia oman mielen mukaan.

Vasemmisto ei ole valtiouskoinen. Vasemmisto uskoo demokratiaan.

– Kyse on siitä, että valta säilyy demokraattisen ja yhteisöllisen päätäntävallan sisällä. Samaten aika paljon niistä esityksistä, joita olemme tehneet eurojärjestelmän korjaamiseksi tähtää samaan.

Poliittinen päätäntävalta pitää tuoda pois markkinoilta. Esimerkiksi Italian irvokas hallitusnäytelmä johtui siitä, että markkinat ja Euroopan keskuspankki eivät halunneet hyväksyä populistipuolueiden hallitusta.

– Minusta tämä on yhä ajankohtaisempaa ja modernimpaa politiikkaa puolustaa demokratiaa ja yhteisöllistä päätöksentekoa, Andersson sanoo.

Työn murros

Työn murros. Sen Andersson sanoo ensimmäisenä, kun hän aloittaa vastauksen kysymykseen tärkeimmistä vasemmiston tulevaisuuden teemoista.

Se ei johdu siitä, että vasemmistoliitto on juuri julkaissut työn murroksesta linjapaperin ja aikoo tehdä aiheesta keskeisen teeman eduskuntavaaleihin.

– Se on nyt jo ja tulee olemaan yhä tärkeämpi yhteiskunnallinen kehityskulku. Vasemmistolla pitää olla selkeä analyysi siitä, mitä on tapahtumassa ja miksi, ja mitkä meidän vastauksemme ovat siihen, Andersson sanoo.

Työn murroksessa ei ole kyse vain siitä, että työmarkkinat polarisoituvat hyvä- ja huonotuloisiin työpaikkoihin keskiluokkaisten työpaikkojen vähentyessä. Työsuhteen luonne ei ole pelkästään muuttumassa, vaan kaikissa ammateissa osaamistaso ja vaatimukset kasvavat.

– Kyse on myös työn laadullisesta muutoksesta. Jos katsoo vähän peräpeiliin, luulen, että 2000-luvun alussa tämä kuvattiin kokonaan nuoren luovan luokan ongelmana. Nyt kun sitä tarkastelee, kuva on muuttunut aika radikaalisti, Andersson täsmentää.

Ja ne ratkaisut työn murrokseen ovat moninaiset. Siihen kuuluu niin sosiaaliturvan kokonaisuudistus perustuloineen, koulutusjärjestelmän uudistaminen alhaalta ylimmälle tasolle sekä perinteisestä työsuhdeturvasta huolehtiminen.

Työn murros vaikuttaa myös eriarvoisuuden kasvuun, joka on sekä kansallinen että globaali ilmiö.

– On syytä olettaa, että työelämän murroksen seurauksena se voi vielä kiihtyä. Siihen liittyy kaikki tulonjaolliset kysymykset, mutta myös palveluiden toimivuus.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos ja ympäristön monimuotoisuuden hupeneminen nousee Anderssonin listalta toisena. Ilmastonmuutoksen torjunnassa korostuu hänen mukaansa perinteisen sääntelyn ja julkisten visioiden rooli.

– Niiden kautta pystytään ohjaamaan, minkälaisia suunnitelmia elinkeinoelämä tekee. Miten houkutteleva investointikohde Suomi on, mitä tulee kiertotaloustoimijoihin tai uusiutuvan energian investointeihin.

Tähän mennessä toimet ilmastonmuutoksen torjunnassa ovat vielä jääneet pieniksi. Ongelma on se, että aikaa ei ole enää hukattavaksi.

– Ilmastonmuutoksen osalta aikaikkuna on ihan oleellinen, siksi tarvitaan sääntelyä. Siksi tarvitsemme niitä välineitä, joita julkinen valta käyttää, kun se haluaa ohjata yhteiskuntaa tiettyyn suuntaan.

Elinkeinoelämän murros

Elinkeinoelämän puolella tultaneen niin ikään näkemään isoja murroksia ei kovin kaukaisessa tulevaisuudessa.

– Nyt nähdään voimakas monopolisoituminen, jos miettii digitaloutta. Suurin osa meidän nettikäyttämisestä tapahtuu muutaman yrityksen ylläpitämien palvelimien kautta, Andersson sanoo.

Monopolisoitumista ja sen uhkakuvia ei hänen mukaansa ole vielä kunnolla käsitelty. Facebookilla ja Googlella on käytössään valtavat datapankit, joita ne pystyvät käyttämään omiin bisneksiinsä. Muut voivat vain katsoa vierestä.

– Kun elinkeinorakenne näyttää tältä, mitä se tarkoittaa meidän yksityiseen suojaan ja kansalaisoikeuksien kannalta, Andersson pohtii.

”Ongelma on nykyinen kapitalistinen talous- ja yhteiskuntajärjestelmä.”

– On yhtäältä jenkkiversio, jossa ne ovat isojen yritysten käsissä, ja sitten on Kiina-versio, jossa ne ovat julkismonopolien käsissä. Molemmat ovat yhtä ongelmallisia.

Vastaus ei siis voi olla, että Euroopassa lähdettäisiin luomaan uutta julkisrahoitteista palvelua.

– Eurooppa voisi olla ihmisten digioikeuksien sääntelyn kehittäjäalue.

Samaan tematiikkaan liittyy kysymys myös siitä, kuka omistaa datan. Andersson haluaisi nähdä, että julkinen data olisi tulevaisuudessa kaikille avointa.

– Se olisi radikaalin tasa-arvoista elinkeinopolitiikkaa.

”Hähmäinen” muutos

Lopuksi tulee vielä kysymys, jota Andersson kuvailee ”hähmäisemmäksi”. Se pohjautuu ajatukseen, että ihmisten vaatimustaso julkisia palveluita kohtaan nousee todella paljon.

– Mitä koulutetumpaa väestö on, ja mitä enemmän saamme teknologisia mahdollisuuksia seurata politiikkaa ja päätöksentekoa sekä myöskin osallistua niihin itse, sitä kovemmiksi ihmisten odotukset ja vaatimukset suhteessa julkisen hallinnon toimivuuteen tulevat olemaan.

Andersson huomauttaa, että tällainen muutos on osittain jo käynnissä. Poliittisten toimijoiden auktoriteetti on murentunut paljon. Pääministeriltä vaaditaan huomattavasti paljon enemmän kuin se, että hän tulee iltaisin puoli yhdeksän uutisiin kertomaan mielipiteensä.

– Se edellyttää aika paljon uudentyyppistä ajattelua. Puolueelta suhteessa siihen, miten ihmiset voivat suoraan osallistua poliittisten kantojen muodostamiseen ja ylipäänsä poliittiseen toimintaan.

Ylipäänsä julkishallinto on tämän muutoksen edessä kovan paineen alla. Mitä enemmän byrokratiaa lisätään lisäämällä vastikkeellisuutta, sitä enemmän se heikentää ihmisten luottamusta julkisiin instituutioihin, Andersson sanoo.

– Julkishallinnon käsitys itsestään pitäisi uudistaa. On kolme periaatetta, joiden pitäisi toteutua nykyään paremmin läpi julkishallinnon: avoimuus, ihmislähtöisyys sekä sujuvat digitaaliset palvelut niille, jotka eivät ihmislähtöisiä palveluita koe tarvitsevansa.

Mitä on 2020-luvun sosialismi?

Kun Anderssonilta kysyy sosialismin merkityksestä tulevaisuuden vasemmistolle, kääntää hän ajattelun siihen, mitä sillä oikein tarkoitetaan.

– Minulla on sellainen kutina, että ismit itsessään eivät ihmisiä kiihota. Pitää pystyä konkretisoimaan, mitä se tarkoittaa yhteiskuntapolitiikassa.

– Jos tarjoaa ihmisille sosialismia aatteena, voi olla hieman vaikea lähestyä. Jos tarjoaa poliittisia avauksia, joita pystyy peilaamaan omaan arkeen tai elämään, niin kyllä ne inspiroi enemmän, hän sanoo.

Näitä avauksia onkin viime aikoina tullut. Andersson nostaa esiin työn murros -linjapaperin. Haastattelun tekemisen jälkeen vasemmistoliitto julkaisi keskustelupaperin sote-palveluihin.

– Pitää olla analyysi yhteiskunnasta ja siitä, mitä tapahtuu. Todellinen harjoitus on se, pystyykö muotoilemaan sellaista polkua poliittisten toimenpiteiden kautta ihanneyhteiskunnan suuntaan.

Samalla hän pitää tärkeänä, että puolueiden sisällä käydään teoreettista keskustelua siitä, mitä puolue ja sen jäsenet oikein ovat.

– Kaikki politiikan tekeminen pohjautuu jonkinlaiseen jaettuun analyysiin siitä, mikä meidän maailmankatsomus ja aate on, ja mitä periaatteita me noudatamme.

Vasemmiston yhteistyö

Lopuksi on vielä pakko nostaa esiin klassikkokysymys vasemmistopuolueiden yhteistyöstä.

– Se voisi olla samanlaista kuin nytkin, tavallaan asiakohtaisesti. Erityisen tärkeätä yhteistyö on silloin, kun puhumme isoista rakennemuutoksista kuten vaikkapa sotesta. Siinä pitää olla kykyä yhteiseen analyysiin ja yhteiseen kritiikkiin, Andersson esittää.

Demarien ja vasemmistoliiton välillä on ja todennäköisesti tulee jatkossakin olemaan selkeitä aatteellisia eroja. Andersson huomauttaa, että porvaripuolueiden välillä eroja on nykyään huomattavasti vähemmän.

– Jos miettii meitä ja demareita, suhtautumisessa työn murrokseen on selkeitä eroja. Vasemmistoliitto on valmis hyväksymään sellaisen yhteiskunnan, jossa palkkatyön määrä vähenee.

– Olemme esittäneet työajan lyhentymistä, kun demarit lähtevät eri lähtökohdista. Demarit ovat aika kiinni valtiossa instituutiona.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Katainen teki 700 miljardin ja 15 vuoden mokan

 
02

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään