KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

13 vuotta Yhdysvalloissa näytti konkreettisesti: Vallan vaihduttua romutetaan se, mitä edeltäjä rakensi

Trump on koko ajan läsnä amerikkalaisessa arjessa.

Trump on koko ajan läsnä amerikkalaisessa arjessa. Kuva: Lehtikuva/Mark Makela

Sirpa Kaajakari näki niin Obaman kuin Trumpin ajan.

Tuula Kärki
22.12.2019 7.55

Sirpa Kaajakari

42-vuotias

Vasemmistoliiton entinen tiedotuspäällikkö

Asui perheineen Yhdysvalloissa 13 vuotta

Suomen ja Yhdysvaltojen kansalainen

Kääntäjä, yrittäjä, kulttuurituottaja AMK

Vasemmistoliiton entinen tiedotuspäällikkö Sirpa Kaajakari muutti puolisonsa Villen kanssa Yhdysvaltoihin heidän odottaessaan perheen esikoista. Kaksilapsinen perhe palasi Suomeen heinäkuussa kolmentoista Amerikan-vuoden jälkeen.

Kaajakarit asuivat republikaanisessa Louisianassa Rostonissa, kun demokraattisen puolueen Barack Obama valittiin presidentiksi. Kolme vuotta myöhemmin perhe muutti demokraattien hallitsemaan Kaliforniaan ja asui siellä, kun republikaanien Donald Trumpista tuli presidentti.

– Näimme presidentinvaalit kiinnostavalla tavalla, Kaajakari sanoo.

– Kun Obama valittiin, meillä oli yliopistopiireissä liberaaleja ystäviä, jotka meidän tavoin iloitsivat tämän valinnasta. Mutta muuten Rustonissa näkyi selkeästi, että ihmiset olivat järkyttyneitä. Mummo soitti ystävälleni ja kysyi, mitä nyt teemme. Joku sanoi, että pitää lippua puolitangossa kunnes Obama on poissa vallasta.

– Samalla lailla Trumpin valinnasta tyrmistyttiin Kaliforniassa. Ihmiset eivät olleet ottaneet vakavasti sitä mahdollisuutta, että näin voi tapahtua.

Kuva: Antti Yrjönen

Kaajakari oli itsekin tyrmistynyt seuratessaan vaalituloksen kehittymistä.

– Kysyin Facebookissa, että mitä on tapahtumassa. Vaikka tajusin jo gallup-tulosten perusteella, että Trumpin valinta oli realistinen uhka, sitä ei voinut mitenkään uskoa, että hänet valittaisiin.

Älkää puhuko suomea

Vaali-illan Kaajakarin perhe vietti mökillä vuoristossa ja meni seuraavana aamuna kauppaan Bakersfieldiin, joka on Kalifornian konservatiivisin kaupunki.

– Uutisissa oli jo kerrottu maahanmuuttajien vastustamisesta. Minua jännitti ja sanoin lapsille, että älkää puhuko kovaan ääneen suomea. Lapset olivat huolissaan meidän vanhempien kohtalosta, koska meillä ei vielä silloin ollut Yhdysvaltain kansalaisuutta.

Punapuita luonnonpuistossa.

Punapuita luonnonpuistossa. Kuva: Sirpa Kaajakarin arkisto

– En voi kuvitella, että Suomessa presidentin valinta aiheuttaisi niin voimakkaita reaktioita, pelkoa tai väkivaltaa.

Hän toteaa, että politiikka Yhdysvalloissa on polarisoitunut, koska vallasta taistelee käytännössä kaksi puoluetta. Demokraatit ja republikaanit ovat vuorotellen vallassa.

– Siinä on älytöntä se, että ne romuttavat sen, mitä edellinen on rakentanut. Tavalliselle politiikan seuraajalle näyttää siltä, että yhteiskunnassa ei juurikaan tapahdu kehittymistä, kun ainakin osittain aina puretaan edellisen rakenteet. Asiat ikään kuin seilaavat edestakaisin.

Jo nyt demokraatit valmistautuvat vallanvaihtoon, vaikka presidentinvaaleihin on runsas vuosi.

– Eräskin ystäväni uhosi, että kun saamme Trumpin pois vallasta, puretaan kaikki, mitä Trump on saanut aikaan ja muutetaan kaikki, perustetaan Planned Parenthood joka kadunkulmaan.

Planned Parenthood -järjestö on maan johtava seksuaaliterveyden puolestapuhuja.

– Se on melkein kuin kostamista.

Trump tulee uniin

Vaikka Kaajakari tuntee republikaanisen Louisianan, hän yllättyi Trumpin valinnasta.

– Verrattuna suurimpaan osaan maata elimme erilaista todellisuutta liberaalissa kuplassamme Altadenassa, jossa on paljon julkisia progressiivisia kouluja. Ne vetävät kaupunkiin yltiöliberaaleja vasemmistolaisia ihmisiä.

Kaajakarin perheen suosikkipaikka on autiomaa.

Kaajakarin perheen suosikkipaikka on autiomaa. Kuva: Sirpa Kaajakarin arkisto

Hän muistuttaa siitä, että Yhdysvallat on valtava.

– Ajoin kerran lasten kanssa Kaliforniasta Louisianaan Arizonan, New Mexicon ja Teksasin läpi, ja silloin minulle valkeni todellisuus, jossa on paljon köyhiä alueita, lähes kuolleita kaupunkeja, kuten Hope-niminen kaupunki New Meksikossa. Siellä oli joskus ollut teollisuutta, mutta se oli loppunut eikä jäljellä ollut juuri muuta kuin peltinen rakennus, jossa luki kaupungintalo.

Kaajakari sanoo, että Trump on koko ajan läsnä amerikkalaisessa arjessa.

– Hän on uutisissa, mutta myös sosiaalisessa mediassa. Ihmiset meuhkaavat ja raivoavat hänen tekemisistään joka päivä. Siellä täytyi välillä pitää sometaukoja, kun ei jaksanut sitä.

Kaajakari toteaa, että Trumpin valinta oli hänelle sen verran traumaattinen kokemus, että presidentti on tullut hänen uniinsa nyt, kun perhe on muuttanut takaisin Suomeen.

Ei ärhäkkää demokraattiehdokasta

Vaikka Kaajakari erehtyi viime vaaleissa luulemaan, että Trumpia ei voida valita, hän uskoo nyt, että tätä ei valita uudelleen.

– Louisianasta olen kuullut siitä, että on ihmisiä, jotka ovat pettyneet Trumpiin.

Hän muistuttaa siitä, että maa on todella jakautunut ja eri osapuolilla on ihan omat totuutensa.

– Toiset katsovat Fox Newsia jossain Louisianan maaseudulla, liberaalit ihmiset seuraavat CNN:ää, LA Timesiä tai NY Timesiä. Heillä on kokonaan eri käsitys maan tilanteesta.

Kiitospäivän päivällinen.

Kiitospäivän päivällinen. Kuva: Sirpa Kaajakarin arkisto

Kumpikaan media ei ole puolueeton.

– Kaikki mediat ovat hyvin värittyneitä johonkin suuntaan. Välillä katsoin molempien puolten mediaa ja vielä Suomessa julkaistut uutiset, että sain jonkinlaisen todellisen käsityksen jostakin asiasta.

Kaajakari tähdentää sitä, että Trumpille ei ole ilmestynyt merkittäviä haastajia republikaanisessa puolueessa.

– Lopputulos riippuukin demokraattien vastaehdokkaasta. Demokraattien on pakko valita ehdokas, jota Trumpiin pettyneet republikaanit voivat äänestää, hän sanoo.

– Siksi veikkaan, että ehdokas on Obaman varapresidentti Joe Biden. Elisabeth Warren ja Bernie Sanders ovat liian liberaaleja liikkuville äänestäjille.

Kaajakarin mielikuva on, että Bidenin nostaminen alkoi heti Trumpin noustua valtaan.

– Hänestä alettiin julkaista hauskoja videoita somessa.

– Tuskin oli sattumaa esimerkiksi, että Biden kehui rotuerottelua kannattavia senaattoreita yhteistyökyvystä, vaikka hän joutui pyytämään sitä anteeksi ja vaikka demokraattien piirissä häntä nimiteltiin rasistiksi. Voihan olla, että tarkoituksena oli helpottaa rasistisia äänestäjiä äänestämään Bideniä. Nyt yritetään tuoda esille, että Biden pystyy tekemään yhteistyötä laajan joukon kanssa, koska ei ole niin ärhäkkä kuin vaikkapa Sanders.

Tien väärällä puolella

Obaman ihonväri oli ongelma monelle konservatiiviselle amerikkalaiselle. Etelävaltioissa, joissa on ollut orjuutta, ihmisiä järkytti se, että vallassa oli musta mies. Maailmankirjat olivat sekaisin.

– Asia on monisyinen. Ihmiset tuntevat myös syyllisyyttä, ja orjuudesta on paljolti vaiettu samoin kuin on vaiettu siitä, että maan vauraus rakennettiin pitkälti orjuuden voimin. Asiasta on yhä hyvin vaikea puhua.

Kuva: Sirpa Kaajakarin arkisto

Esimerkiksi Rustonissakin mustat ja valkoiset asuivat pääosin eri alueilla ja kävivät joskus eri kaupoissa ja kouluissa. Rustonin valkoiset kävivät Louisiana Tech Universitya, ja naapurikaupungissa oli perinteinen mustien yliopisto Grambling.

– Talomme oli näiden alueiden rajalla. Kiinteistönvälittäjä neuvoi meitä olemaan ostamatta sitä, koska se on väärällä puolella tietä.

Hän toteaa, että vanhat ihmiset ovat eläneet elämää, jossa ihmiset ovat puhuneet mustista ihmisistä ja suhtautuneet heihin hyvin eri tavalla kuin mitä Suomessa pidetään korrektina.

– Tämä sosiaalinen perintö jatkuu monista syistä ja muuttuu tosi hitaasti. Ihmiset on kasvatettu ajattelemaan näin, eivätkä he välttämättä edes tiedosta sitä.

Vivahteita on paljon

Kaajakari kertoo nauraneensa ääneen, kun kuuli Suomessa uutisista, että Kalifornia näyttää suuntaa muulle Yhdysvalloille. Kyse oli ilmastoa koskevasta uutisesta.

– Minusta ei ikinä tuntunut, että Kaliforniaa olisi pidetty suunnannäyttäjänä. Mielikuvani on, että muualla Yhdysvalloissa enemmänkin inhotaan Kaliforniaa. Republikaanit ajattelevat, että siellä on vain hippejä.

– Sen sijaan aina joutui puolustamaan omia näkemyksiään. Joku keräsi joskus nimiä Calex-vetoomukseen, että Kalifornian pitäisi erota Yhdysvalloista ja rakentaa muuri ympärilleen.

– Trumpkin haukkui Kaliforniaa esimerkiksi silloin, kun siellä oli mittavat metsäpalot. Ihmiset odottivat empatiaa, mutta Trump syytti kalifornialaisia huonosta metsänhoidosta ja uhkasi viedä rahoitusta.

Ylipäätään Kaajakarin mielestä Yhdysvalloista annetaan kapea kuva suomalaisessa mediassa.

– Siellä on paljon vivahde-eroja. Luin esimerkiksi kolumnin amerikkalaisnaisista, jotka laittautuvat miehiään varten. Se oli kaukana siitä todellisuudesta, jossa elin feministiystävieni kanssa. On perheitä, joissa isä on kotona ja äiti käy töissä.

Sirpa Kaajakari

42-vuotias

Vasemmistoliiton entinen tiedotuspäällikkö

Asui perheineen Yhdysvalloissa 13 vuotta

Suomen ja Yhdysvaltojen kansalainen

Kääntäjä, yrittäjä, kulttuurituottaja AMK

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään