Maailman terveysjärjestö WHO ei näe lähitulevaisuudessa paluuta koronaviruspandemiasta ”vanhaan normaaliin”.
WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti maanantain tiedotustilaisuudessa liian monen maan tähtäävään väärään suuntaan koronavirukseen liittyvissä toimissa. Ghebreyesus korosti koronaviruksen olevan edelleen yhteiskunnan suurin vihollinen, mutta monien maiden toiminta ei hänen mukaansa vastaa tilannetta.
Moni rajoituksia purkanut maa on Ghebreyesusin mukaan kokenut uuden nousun tartuntamäärissä, jos ne eivät ole ottaneet käyttöön menetelmiä, jotka todistetusti vähentävät tartuntariskiä.
Koronakriisi voi pakottaa köyhyyteen 90 –117 miljoonaa lasta lisää.
WHO:n terveyskatastrofeista vastaavan johtajan Michael Ryanin mukaan ei ole realistista ajatella, että viruksesta voitaisiin päästä eroon tulevien kuukausien aikana tai että täydellisesti toimiva rokote saataisiin tasapuolisesti kaikkien saataville.
– Meidän on opittava elämään tämän viruksen kanssa, Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa.
Uutistoimisto AFP:n lukujen mukaan koronavirustartuntoja on todettu maailmassa nyt yli 12,9 miljoonaa ja virukseen liittyviä kuolemia lähes 570 000.
Meksikossa neljänneksi eniten koronakuolemia
Koronavirukseen liittyviä kuolemia on nyt todettu Latinalaisessa Amerikassa maailman alueista toiseksi eniten. Maanantaihin mennessä koronakuolemia oli kirjattu Latinalaisessa Amerikassa hieman vaille 144 800, kun Yhdysvalloissa ja Kanadassa koronaan liittyviä kuolemia oli todettu yhteensä noin 144 000.
Eniten koronaan liittyviä kuolemia on maailman alueista rekisteröity Euroopassa, tähän mennessä noin 202 500. Lukuja ei ole suhteutettu alueiden asukaslukuihin.
Latinalaisen Amerikan koronakuolemista lähes puolet on tapahtunut Brasiliassa. Vaikea epidemia on myös Meksikossa, joka ohitti Italian koronavirukseen liittyvien kuolemien määrässä.
Kuolemantapauksia on nyt todettu Meksikossa yli 35 000. Väkilukuun suhteutettuna Italiassa on kuitenkin Meksikoa enemmän kuolemantapauksia.
Koronakuolemien määrä on nyt Meksikossa maailman neljänneksi korkein Yhdysvaltojen, Brasilian ja Britannian jälkeen.
Jopa 10 miljoonaa lasta voi jäädä koulusta pois
Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan koronaviruspandemia on aiheuttanut ”ennenkuulumattoman koulutuksen hätätilan”. Järjestön mukaan on mahdollista, että jopa 9,7 miljoonaa lasta ei palaa koulun penkille, kun koulut vihdoin aukeavat uudelleen.
Britanniassa päämajaa pitävän järjestön arvio perustuu muun muassa siihen, että viruksen leviämisen aiheuttamat talousvaikeudet ajavat nuoret ja lapset töihin. Lisäksi monet tytöt menevät aiemmin naimisiin.
– Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa kokonaisen sukupolven koulutus on häiriytynyt maailmanlaajuisesti, järjestö kertoo.
Järjestön mukaan koronakriisi voi pakottaa köyhyyteen 90–117 miljoonaa lasta lisää.