Perussuomalaiset antoivat eniten vaalilupauksia Juha Sipilän hallitukseen (2015–2019) päätyneistä puolueista ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja. Hallituskumppaneihin keskustaan ja kokoomukseen verrattuna niistä toteutui suhteellisesti vähiten.
Turun yliopiston tutkijoiden Juha Ylisalon ja Kimmo Makkosen Suomessa ainutlaatuinen vaalilupauksia ja niiden toteutumista vertaileva tutkimus ilmestyi Politiikka-lehdessä.
Tutkimus perustuu Sipilän hallituksen puolueiden vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelmien sisällön analyysiin. Vaalilupauksella tarkoitetaan puolueen vaaliohjelmassaan julkistamaa sitoumusta sellaiseen toimenpiteeseen tai lopputulokseen, jonka toteutuminen on selvästi todennettavissa.
Keskustan vaaliohjelma koostui yhdestä asiakirjasta, kokoomukselta tutkijat analysoivat kaksi asiakirjaa ja perussuomalaisilta kahdeksan dokumentin muodostaman kokonaisuuden, joita puolue kutsui pääteemoikseen.
Perussuomalaiset teki 174 vaalilupausta, mikä oli enemmän kuin keskustan ja kokoomuksen 145 vaalilupausta yhteensä.
Vaalilupauksiaan perussuomalaiset pystyi toteuttamaan heikoimmin ja kokoomus parhaiten. Perussuomalaisten lupaamista asioista toteutui noin neljännes, keskustan kolmannes ja kokoomuksen neljä kymmenestä.
Kokonaisuutena Sipilän hallituksen hallituspuolueiden kaikista lupauksista enemmistö on tutkijoiden mukaan luokiteltavissa ”ei toteutunut” -kategoriaan, mikä johtuu pitkälti siitä, että lähes seitsemän kymmenestä perussuomalaisten lupauksesta ei toteutunut.
Jos perussuomalaiset jätetään pois laskuista, hallituspuolueiden lupauksista täyttymättä jääneiden osuus putoaa vajaaseen 40 prosenttiin.
”Perussuomalaiset omaa luokkaansa”
”Vailla aiempaa hallituskokemusta olleen ja vaalikauden aikana hajonneen perussuomalaisten kohdalla vaalilupausten täyttyminen oli siten olennaisesti harvinaisempaa kuin hallitusvastuusta pitkän kokemuksen kartuttaneiden keskustan ja kokoomuksen”, tutkimuksessa todetaan.
”Sipilän hallituksessa perussuomalaiset oli omaa luokkaansa sekä vaalilupausten lukumäärän että toteutumatta jääneiden lupausten osuuden suhteen. Jos puolue jätetään tarkastelun ulkopuolelle, ainakin osittain toteutuneiden vaalilupausten osuus (noin 60 prosenttia) muuttuu kansainvälisesti vertaillen varsin tavanomaiseksi”, kirjoittavat Ylisalo ja Makkonen.
Kokeneilla hallituspuolueilla keskustalla ja kokoomuksella oli selvä etu hallitukseen ensi kertaa osallistuneisiin perussuomalaisiin verrattuna. Kokeneet puolueet osaavat tehdä realistisempia lupauksia, sillä ne osaavat huomioida sekä juridiset että poliittiset esteet politiikan suunnanmuutoksille. Lisäksi hallitusvastuuta aiemmin kantaneiden puolueiden neuvottelijoilla on todennäköisesti kokemusta siitä, millaiset neuvottelutaktiikat toimivat.