Tšekin uuden oikeistohallituksen ulkopoliittinen ensiaskel tuli julkisuuteen Yhdysvalloista Washingtonista. Pääministeri Petr Necas joutui ensi töikseen selittämään Yhdysvaltain päätöstä sijoittaa Prahaan uuden ohjuskilpihankkeensa varhaisvaroitusjärjestelmän keskus (System of Early Warning).
Varsinainen komentokeskus toimisi entisten suunnitelmien mukaisesti Yhdysvalloissa, josta laukaistaisiin Puolassa, Romaniassa ja merillä sijaitsevat torjuntaohjukset.
Tieto saatiin, kun Yhdysvaltain kongressi hyväksyi yli kahden miljoonan dollarin määrärahan Prahan-keskuksen pikaiseksi rakentamiseksi. Hankkeen odotetaan valmistuvan jo ensi vuoden puolella.
Pääministeri Necas esiintyi varsin epävarmana, mitä kaikkea amerikkalaiset tällä kertaa haluavat.
Viralliset tahot
vähättelevät
Viralliset tšekkilähteet kuitenkin pyrkivät kaikin tavoin vähättelemään asiaa. Keskus olisi vain ”office”, ja sana käännetään kansliaksi. Oikeiston puolustusministeri Alexandr Vondra puhuu parista tietokoneterminaalista, joille riittää pari huonetta.
Vondran lupauksen mukaan USA:n Prahan-keskuksessa toimisivat Tšekin armeijan sotilaat, sitten kun Pentagonin miehet ovat opettaneet heitä.
Toistaiseksi hanke etenee Tšekin ja Yhdysvaltain välisenä, mutta ”tulevaisuudessa” se oletettavasti sulautuisi Naton kilpisysteemeihin, jos sellaisia syntyy.
Necas pitää koko asiaa niin vähäpätöisenä, että keskuksesta ei ole tarpeen tehdä uusia sopimuksia eikä asiaa tarvitse käsitellä parlamentissa.
”Kevennetty”
tukikohtaversio
Ulkoministeri Karel Schwarzenberg ja puolustusministeri Vondra tulivat pari vuotta sitten tunnetuiksi, kun he intoilivat George W. Bushin ja Dick Cheneyn ohjuskilpihankkeen ja siihen kuuluneen USA:n Tšekin-tutkatukikohdan pystyttämiseen puolesta.
USA:n silloinen hanke pilasi pahoin suurvaltojen suhteita.
Kilpihanke jumiutui lopullisesti, kun Tšekissä 65–70 prosenttia väestöstä kattanut kansalaisten vastarinta loi tilanteen, jossa jo allekirjoitetut sopimukset eivät olisi menneet läpi parlamentin äänestyksessä.
Lopulta uusi presidentti Barack Obama viime syyskuussa soitti yöllä virkamieshallituksen pääministerille Jan Fischerille ja ilmoitti Yhdysvaltain peruuttavan hankkeensa.
Yhdysvallat on kuitenkin jatkanut uuden ”kevyemmän” ohjuskilven valmistelua kulissien takana omien luottomiestensä kanssa ja nyt avoimesti uudessa oikeistohallituksessa.
Muodollisesti hanke on ”keventynyt”, mutta miksi Yhdysvallat ei toimita tietokoneterminaalejaan esimerkiksi johonkin Länsi-Saksassa Tšekin rajoille puolityhjilleen jätettyjen tukikohtiensa ”pariin kansliaan”, kysytään Tšekissä.
Kansalaisvastarinnan veteraani Jan Tamas, humanistiliikkeen puheenjohtaja, näkee hankkeen viime kädessä pyrkivän laajentamaan Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa uudessa Itä-Euroopan maassa.
Yhdysvaltalaisten kouluttajien ja sotilasneuvonantajien pysyvät vierailut ja läsnäolo tietysti edellyttävät palvelevan sotilaallisen infrastruktuurin luomista myös Tšekin alueelle, ja juuri tästä on kysymys.