Israelin hallitus on ilmoittanut, ettei se aio jatkaa syyskuun 26. päivänä umpeutuvaa siirtokuntien väliaikaista rakentamiskieltoa huolimatta uudelleen käynnistyneistä neuvotteluista palestiinalaisten kanssa.
Tosiasiassa rakentaminen on jatkunut joulukuussa alkaneen kiellon aikana lähes entiseen tapaan. Israelilaisessa Peace Now -rauhanliikkeessä rakentamista tutkiva Dror Etkes sanoo saksalaisessa Der Spiegel -lehdessä, että rakentaminen on jatkunut aktiivisesti ainakin 46:ssa 120:stä siirtokunnasta. Rakentaminen on varmasti jäädytetty vain viidessä siirtokunnassa.
Hallituksen omienkin lukujen mukaan jäädytystä on ”rikottu” 29:ssä siirtokunnassa. Siitä ei kuitenkaan ole koitunut mitään seuraamuksia, vaikka nyt ensimmäistä kertaa Israelin historiassa väliaikainen rakennuskielto on oikein lakiin kirjattu. Sen rikkominen on siis periaatteessa lain rikkomista.
Kiellosta ei piitata
Monissa siirtokunnissa huhkittiin viime vuoden lopulla urakalla mahdollisimman monelle talolle perustukset, koska rakennuskielto ei koske jo aloitettuja taloja. Tämä oli sinänsä turhaa, koska kiellon aikana aloitettuihin rakennuksiin ei ole sen kummemmin puututtu.
Rakennuskieltoon sisältyi jo alun perin lukuisia poikkeuksia. Se ei koske esimerkiksi synagogia, kouluja eikä infrastruktuuria kuten viemäreitä, vesijohtoja ja teitä.
Jäädytys ei koske myöskään siirtokuntiin muuttamisen taloudellisia kannusteita, kuten edullisia lainoja ja subventoituja vuokria.
Etkesin mukaan Länsirannan juutalaissiirtokuntien väestö kasvoi ”jäädytyksen” ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 8 000:lla (syntyneet ja muuttaneet). Vuositasolla tämä tarkoittaisi 16 000:tta. Viime vuosien keskiarvo on ollut 16 500, joten näin laskien ”jäädytys” on hidastanut kasvua 500:lla.
Kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kesällä vieraili Yhdysvalloissa, presidentti Barack Obama ylisti häntä ”pidättyväisyydestä” siirtokuntakysymyksessä.