Eteläamerikkalainen Ecuador on joutunut tinkimään ajamastaan ”yleismaailmallisen kansalaisuuden” ajatuksesta ja palauttamaan viisumipakon joillekin maille.
Viisumi on palautettu yhdeksälle Aasian ja Afrikan valtiolle, joista on alkanut virrata Ecuadoriin tavallista enemmän väkeä. Ecuador epäilee joutuneensa ihmiskaupan välietapiksi.
Viisumipakon alaisiksi joutuivat Afganistan, Bangladesh, Eritrea, Etiopia, Kenia, Nepal, Nigeria, Pakistan ja Somalia.
Päätöksen taustalla epäillään olevan Yhdysvaltain painostusta, sillä Ecuadorista on tullut sinne pyrkivien suosittu välisatama.
Ecuador poisti maahantuloviisumit kesällä 2008 osana vasemmistopresidentti Rafael Correan vapaan liikkumisen politiikkaa, joka on kirjattu myös maan perustuslakiin.
– Kansainvälinen oikeus ei tunne yleismaailmallista kansalaisuutta, mutta luulen, että idean tarkoitus oli tukea ulkomaille lähteneitä ecuadorilaisia, Quiton katolisen yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Íñigo Salvador sanoo.
Hänen mukaansa Ecuadorista on 1990-luvun lopulta alkaen lähtenyt 2–3 miljoonaa henkeä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.
Ecuador on vastanottanut suurimman siirtolaisryhmän naapurimaasta Kolumbiasta, jonka sotaa on paennut rajan yli 300 000 henkeä. Heistä 58 000 on tunnustettu pakolaisiksi.