Tänään puolilta päivin paikallista aikaa (klo 13 Suomen aikaa) Prahan läpi ja hallituspalatsin ohi marssii ay-väen mielenosoitus. Järjestäjät odottavat Palachin-aukiolle noin 20 000 osallistujaa.
Oikeistohallituksen vastaisen mielenosoituksen aloitteen teki Tšekin poliisien ammattiliitto. Siihen yhtyivät heti pelastustoimen eri alojen ay-järjestöt palomiehistä alkaen. Kaikkiaan 20 ammattiliittoa terveydenhuollon, opetusalan tai valtionhallinnon piiristä lähettää edustajiaan paikalle.
Täysin uutta on Tšekin uuden ammattiarmeijan henkilökunnan edustus hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa. Laki kieltää sotilaiden ammatillisen järjestäytymisen, mutta sotilaiden vaimot voivat toimia. Ja miehet tottelevat, tietysti.
Tšekin ay-keskusjärjestön CMKOS:n lehdistöedustaja Jana Kasparkova totesi marssivalmisteluissa ilahtuneensa, kun mukaan on tulossa myös paljon ay-toiminnasta tähän asti syrjässä pysyneitä.
Mielenosoitus on ennen kaikkea vastalause Petr Necasin kolmen oikeistopuolueen päätöksille leikata valtion kaikilla aloilla menoja 10 prosenttia. Ay-liitot ovat laskeneet tämän ja oheistoimien pudottavan ansioita 10–43 prosenttia.
Lisäksi hallitus potkii viroista ja tehtävistä tuhansia työntekijöitä. Toimialojen ”rationalisointi” merkitsee monin paikoin työyhteisöjen purkamista ja kaikkialle leviävää pelon ja ahdistuksen ilmapiiriä.
Ay-liikkeen omat asiantuntijat osoittavat laskelmissaan, että hallituksen ”brutaalit” (valtiovarainministerin oma luonnehdinta) toimet ovat tarpeettomia – hallitus voisi säästää monissa muissa kohteissa ja jättää palkat rauhaan.
Ay-väen tulkinnan mukaan hallitus haluaakin ennen kaikkea uhota, käyttää oikeistoenemmistöä ”aatteellisesti” ja kyykyttää työväen nöyräksi talouden uusliberalististen uskonoppien mukaisesti.
Jopa herkkätuntoisimmat oikeistolaiset älyköt pitävät tilannetta vääristyneen uusliberalistisen mafiakapitalismin ilmentymänä.
Keskusteluissa Tšekin kehitys rinnastetaan jo Yhdysvaltain republikaanien keskuudessa etenevään Teekutsu-liikkeeseen, jossa voi nähdä äärioikeistolaista primitiivisyyttä.