Greenpeace toimitti radioaktiivista jätettä Euroopan parlamentin ovelle muistuttaakseen euroedustajia siitä, ettei ydinjäteongelmalle ole ratkaisua. Euroopan parlamentti käsittelee ydinjätedirektiiviä tänä syksynä.
Kaksi Greenpeacen säteilyasiantuntijaa toimitti neljä radioaktiivista näytettä kahdessa betonisessa lyijyvahvistetussa säiliössä Euroopan parlamentin sisäänkäynneille Brysselissä torstaiaamuna. Greenpeacen vapaaehtoiset eristivät alueen kytkeytymällä toisiinsa käsiraudoilla piiriksi säiliöiden ympärille.
Rannikolta ja meren pohjasta
Greenpeacen mukaan näytteet on kerätty julkisilta alueilta Isosta-Britanniasta Sellafieldin rannalta, Ranskan La Haguesta merenpohjasta, Belgiasta Molse Nete -joen varrelta sekä Nigeristä Akokanin uraanikaivoskylästä.
Näytteissä olevaa ainesta ei niiden vaarallisuudesta huolimatta ole luokiteltu radioaktiiviseksi jätteeksi, koska näytteet ovat peräisin luvallisista lähteistä tai uraanin louhinnasta.
Näytteet luokitellaan kuitenkin radioaktiiviseksi jätteeksi, kun ne on kerätty ja suljettu säiliöihin,
Ydinjätedirektiivi käsittelyyn
Euroopan parlamentti käsittelee EU:n ydinjätedirektiiviä marraskuussa. Direktiiviluonnos ei kuitenkaan koske sen tyyppistä radioaktiivista jätettä, jota Greenpeace tänään toimitti parlamentin eteen. Luonnoksissa on myös ohitettu tiedeyhteisön huoli siitä, että korkea-aktiivisen jätteen varastoiminen kallioperään voi olla tuhoisaa.
– On skandaali, että tänään Greenpeacen parlamentille tuomaa radioaktiivista jätettä joutuu meriin, jokiin ja sitä varastoidaan paikkoihin, joissa ihmiset asuvat, Greenpeacen energiapoliittinen neuvonantaja Jan Haverkamp sanoo.
– Ydinvoimateollisuudella ei ole käsitystä, mitä tälle jätteelle pitäisi tehdä, puhumattakaan paljon vaarallisemmasta ydinjätteestä, jota koko ajan kertyy.
Haverkampin mielestä ainoa ratkaisu ongelmaan on ydinvoiman alasajo.
– Tällä hetkellä näyttää siltä, että esitetty direktiiviluonnos lähinnä avaa tietä uusille ydinvoimaloille, hän toteaa.