Israel ja palestiinalaiset aloittivat syyskuun 2. päivänä ensimmäiset suorat rauhanneuvottelunsa pitkään aikaan. Ne pysähtyivät pääministeri Benjamin Netanyahun ja presidentti Mahmud Abbasin kolmen tapaamisen jälkeen, koska Netanyahu ei suostunut jatkamaan syyskuun 26. päivänä päättynyttä juutalaissiirtokuntien laajentamiskieltoa.
Netanyahu ilmoitti rakentamisen määräaikaisesta jäädyttämisestä viime vuoden joulukuussa.
Obama on asettanut Lähi-idän rauhansopimuksen yhdeksi ulkopolitiikkansa tärkeimmistä prioriteeteista. Siksi hänellä on kova tarve estää neuvotteluja ajautumasta umpikujaan heti alkumetreillä.
Obama on tarjonnut Netanyahulle joukon epävirallisia ”kannustimia”, jos Israel suostuisi jatkamaan jäädytystä 60 päivän ajaksi. Pakettia ei ole virallisesti julkistettu, mutta Obaman Lähi-idän edustajan Dennis Rossin avustaja David Makovsky kertoi siitä toissa viikolla tiedotusvälineille.
Israelin joukkoja Jordanian rajalle
Ensinnäkin Yhdysvallat lupaa tukea sitä, että Israel saa tulevassa rauhansopimuksessa sijoittaa ”pitkäaikaisesti” joukkojaan palestiinalaisvaltion ja Jordanian väliin.
Toiseksi Yhdysvallat lupaa Israelille lisää sotilaskoneita, ohjuksia ja muita aseita, joista ei ole jo aiemmin sovittu.
Kolmanneksi Yhdysvallat lupaa vetollaan estää vuoden ajan kaikki Israelia arvostelevat päätöslauselmat YK:n turvallisuusneuvostossa.
Neljänneksi Yhdysvallat lupaa, että 60 päivän jäädytys on kertaluontoinen. Sen päätyttyä Yhdysvallat ei enää vaadi sille jatkoa.
Makovskyn lista on herättänyt jyrkkää arvostelua jopa eräissä Yhdysvaltain Israel-lobbyn maltillisemmissa jäsenissä.
Viime viikon maanantaina Netanyahu lupasi jäädytyksen siirtokuntiin, jos palestiinalaiset tunnustavat Israelin juutalaisvaltioksi. Hän tiesi ehdon mahdottomaksi.
Jos palestiinalaishallinto hyväksyisi ehdotuksen, se merkitsisi jo ennen rauhansopimusta ovien sulkemista siltä, että palestiinalaispakolaiset saisivat palata. Lisäksi kysymyksen alaiseksi tulisi Israelin arabien asema; heitä on viidesosa väestöstä.
Aiheesta enemmän viime perjantaina ilmestyneessä Viikkolehdessä.