Oikeistohallituksen uhkaama tiukkojen leikkausten politiikka sai kansalaisilta arvosanan kelvoton, totesi Tšekin opposition demarijohtaja Bohuslav Sobotka kunnallisvaalien ja senaatin osavaalien tuloksesta. Kommunistipuolueen johtaja Vojtech Filip luonnehti vaalitulosta käännekohdaksi Tšekin politiikassa.
Viime viikonvaihteen kunnallisvaalien ja parlamentin ylähuoneen vaalien ensimmäisen kierroksen tuloksista voi tietysti päätellä voimasuhteiden muutoksia vain likimääräisesti.
Vaalit pidettiin neljä kuukautta parlamenttivaalien jälkeen, ja oikeistojohtaja Petr Necasin 100 päivää toiminut kolmen oikeistopuolueen hallitus ymmärrettävästi siirsi tiukan säästöpolitiikan reaaliset toimet yli vaalien.
Demareiden ja kommunistien oppositio kuitenkin meni vaaleihin kehottaen kansalaisia esittämään vastalauseen Necasin aikeille. Ne eivät olisi ”vastuuntuntoisen budjetin politiikkaa”, vaan ”sosiaalisesti vastuuttoman budjetin politiikkaa”.
Necasin puolue kärsi vaaleissa pahimmat tappiot. Maan luetuimman laatuviikkolehden Tydenin kantta komisti hautakivi, joka julisti hallituksen reformien kuolleen äänestyspäivänä 16.10.2010. Haudan ääressä surivat kolmen oikeistopuolueen johtajat.
Demarit etenivät
Tunnettu prahalainen kommentaattori Jiri Pehe kehottaa jättämään tarkat tulosluvut rauhaan. Kunnallisvaaleissa yli puolet valtuustopaikoista menee perinteisesti riippumattomien ei-poliittisten, paikallisia ongelmia ratkovien sekavaaliliittoutumien nimiin.
Olennaista Pehen mukaan ovat 24 suurimman hallinnollisen keskuksen tulokset. Demarit voittivat nyt 13 kaupungissa, kun taas ODS:lle jäi enää neljä. Aikaisemmin ODS oli hallinnut 15 maistraattia.
Pienin hallituspuolue VV (Yleiset asiat eli veckat tai veverkat, suomeksi oravat) joutui tyytymään promilleosuuksiin, vaikka se keväällä keräsi tyhjästä 11 prosentin kannatuksen.
Senaatista hätäjarru
Myös senaatin vaalien ensikierroksella demarit menestyivät parhaiten. Jaossa olleista 27 paikasta toiselle kierrokselle eteni 22 demaria. Toisen kierroksen tulos ratkeaa lauantaina.
Senaatin vaalitulosta odotetaan kiihkeästi. Jos demarit saavat loppukirissä läpi 12 edustajaa, senaatin voimasuhde kääntyy vasemmiston hyväksi.
Se toisi mahdollisuuden käsitellä uusiksi kaikki alahuoneen oikeistoenemmistön hyväksymät lait ja mobilisoida kansalaisvastarintaa uusliberalististen leikkauslakien inhimillistämiseksi.
Vasemmistolainen senaatti saattaisi myös pysäyttää Yhdysvaltain ja Tšekin oikeistohallituksen haukkojen ohjuskilpihankkeen eli uuden kilpikeskuksen pikarakentamisen Tšekkiin, todennäköisesti Prahaan.
Pysyvä lakkovaroitus
Tšekin ammattiliittokeskus CMKOS jätti jo vaalien aattona pysyvän lakkovaroituksen.
Jos hallitus ei suostu ay-liikkeen esityksiin, maan suurimmat teollisuusliitot jatkavat valtionhallinnon ay-järjestöjen jo syyskuussa aloittamia mielenosoituksia. Prahassa marssiin osallistui ennätykselliset 40 000 ay-aktivistia.
Toukokuun vaalien jälkeen oikeistopuolueet vannoivat yhteen ääneen 118 paikan enemmistön (200:sta) merkitsevän vahvaa valtuutta uusliberalististen uudistusten suorittamiseen. Nyt tällä kortilla pelaaminen olisi jo uhkapeliä.
Tuorein kannatusmittauskysely osoitti demarien ja kommunistien suosion nousseen hallitusrintaman ohi.
Ennen kaikkea VV eli veverkat joutuvat miettimään kahteen kertaan omaa kohtaloaan. Vaalikampanjassaan he vakuuttivat, että VV ei ole oikeistoa eikä vasemmistoa ja että tällainen jakokin on vanhanaikainen. Vaalien jälkeen he ovat avainasemassa tukemassa kaikkein tiukinta oikeistolaista menoa.