KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Jonossa teurastamon portilla?

Pääministeri David Cameron pyrkii viemään Isoa-Britaniaa pitkälle uusliberalistiseen suuntaan.

Pääministeri David Cameron pyrkii viemään Isoa-Britaniaa pitkälle uusliberalistiseen suuntaan. Kuva: Lehtikuva/ LEON NEAL

Peter Lodenius
29.10.2010 18.15

Pintaa syvemmältä

Ranskassa on kaduilla levotonta kun hallitus korottaa eläkeiän 60:stä 62 vuoteen, Iso-Britanniassa ei tapahdu mitään, vaikka oikeistohallitus karsii sosiaalietuja ja supistaa valtion toimintaa kovalla kädellä – eläkeiän korotus 65:estä 66:teen vuoteen on siinä ohjelmassa vain pieni yksityiskohta.

The Guardian-lehden teräväkielinen kolumnisti George Monbiot on jo ehtinyt todeta: ”Tässä seisomme, järjestäydymme kiltisti jonoon teurastamon portille. Köyhiä rangaistaan rikkaitten tekemistä virheistä, tiettyjen sosiaalietujen universaalisuudesta luovutaan, valtion tarjoama suojaverkko puretaan, mutta tämä on aiheuttanut vain mitättömiä protesteja, emme ainakaan vielä ole ryhtyneet taistelemaan.”

Monbiot ei juuri liioittele. Viime viikolla esitellyssä leikkauspaketissaan konservatiivien pääministeri David Cameron ja hänen valtiovarainministerinsä George Osborne ovat ilmoittaneet lopettavansa 490 000 työpaikkaa julkisella sektorilla. Neljän vuoden aikana julkisista menoista vähennetään lähes 100 miljardia euroa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Monet pienipalkkaiset kuvittelevat, että sosiaaliavustuksilla elävillä ihmisillä on helpompi elämä kuin heillä itsellään.

Monet taloustieteilijät ennustavat, että tämä johtaa uuteen lamaan. Hallitus taas selittää, että vapautunut työvoima siirtyy yksityisten yritysten käyttöön ja väittää, että nämä toimivat tehokkaammin. Sosiaalitieteilijät taas ovat huolissaan siitä, miten leikkaukset iskevät kaikkiin köyhimpiin.

Konservatiivit ja heidän liittolaisensa liberaalidemokraatit ovat hallituksensa muodostamisesta asti perustelleet leikkauksia valtiontalouden alijäämällä. Näitä alijäämiä on finanssikriisin jälkeen melkein jokaisen länsimaan valtiontaloudessa ja tätä kriisiähän aiheutti Wall Streetin pankkien järjettömät spekulaatiot. Konservatiivit ovat kuitenkin vierittäneet syyn alijäämästä edellisen työväenpuolueen hallituksen niskoille, ja ovat onnistuneetkin tässä: erään mielipidemittauksen mukaan 48 prosenttia syyttää työväenpuoluetta leikkauksista, vain 18 prosenttia hallitusta.

Monbiot ja monet muut katsovat, että alijäämä lähinnä on veruke – todellinen syy suuriin leikkauksiin on ideologinen: halutaan supistaa valtion roolia tuntuvasti Chicagon koulukunnan oppien mukaisesti. Pitkä lista valtion laitoksia ehdotetaan lakkauttaviksi tai supistettaviksi, niiden joukossa ympäristöä, eläimiä ja kuluttajia suojelevat virastot. Sen sijaan talouselämälle hyödylliset elimet, kuten vientitakuulaitos, säilyvät.

Sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset ovat aiheuttaneet eniten keskustelua. Paljon vastuuta siirretään kunnille, ilman että ne saavat näihin tarkoituksiin rahaa. Sen sijaan niiden pitää siirtää vastuuta edelleen kansalaisjärjestöille, vaikkapa kunnallisilta pelastuslaitoksilta vapaapalokuntiin. Cameronin iskulause on Big Society, laaja tai voimakas yhteiskunta. Kansalaiset ottavat tämän ajattelun mukaan paikallisesti vastuun toisistaan ilman valtion holhousta tai rahoitusta.

Tässä suhteessa Cameronin retoriikka eroaa Margaret Thatcherin puheparsista, hänhän julisti että ”yhteiskuntaa ei ole”, ainoastaan yksilöitä. Keskustelua käydään nyt Thatcherin ja Cameronin ohjelmien yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista.

Usein sanotaan, että Cameronin ohjelma vie paljon pidemmälle kuin Thatcherin konsanaan. Thatcher sanoi suoraan ja jyrkästi mitä ajatteli, mutta ei toiminut välttämättä kovin suunnitelmallisesti. Cameron taas pyrkii välttämään riitoja, mutta viemään maata paljon pidemmälle uusliberalistiseen suuntaan.

Kaikille maksettavasta lapsilisästä luovutaan, sanotaan, että hyvin toimeentulevat eivät tarvitse sitä. Eivät tarvitsekaan, mutta tällaiset kaikille maksettavat, universaaliset edut ovat hyvinvointivaltion peruspilareita. Jos niistä luovutaan, keskiluokan tuki koko järjestelmälle helposti murenee. Tämä taitaakin tässä tapauksessa olla tarkoitus.

Työttömyysturvan leikkauksilla on selvä ideologinen tausta. Työttömyyskorvauksen kesto rajoitetaan yhteen vuoteen. Työllisyysministeri Chris Graylingin mukaan halutaan ”antaa ihmisille tilaisuus näyttää mihin ne pystyvät”.

Historian suurimmalla takaisin töihin -ohjelmalla pyritään valmentamaan ihmisiä täyttämään työelämän vaatimuksia. Tätä pyrkimystä tehostetaan sosiaalietuisuuksia kaventamalla. Kukaan ei saisi tulla paremmin toimeen avustuksilla kuin työtä tekemällä. Missä määrin näitä tapauksia on ollut jää kuitenkin epäselväksi.

The Observer -lehden viime sunnuntain numerossa haastateltiin erään sosiaalityötä tekevän järjestön johtajaa, jonka arvion mukaan 70 prosenttia niistä kahdeksastatuhannesta ihmisestä, joiden kanssa järjestö vuosittain tekee työtä, todella haluaisivat työpaikan. Sopivaa työtä ei vain löydy. Hän ei kuitenkaan ole yllättynyt näiden leikkausten saamasta suosiosta kansan keskuudessa. Monet pienipalkkaiset kuvittelevat, että sosiaaliavustuksilla elävillä ihmisillä on helpompi elämä kuin heillä itsellään.

Lehden mukaan eräs kimmoke näihin leikkauksiin tulee USA:n Wisconsinin osavaltiosta, jossa tiukennetut säännöt ja tuen lyhennetty kesto ovat ajaneet tuenanojien määrää huimasti alas. Mukana muotoilemassa tätä uudistusta vuonna 1987 oli professori Lawrence Mead, joka myöhemmin otti elämäntehtäväkseen siirtää näitä kokemuksia liittovaltion lainsäädäntöön. Tämän vuoden kesäkuussa, Cameronin hallituksen aloitettua työnsä, hän sai kutsun Downing Streetiin selostamaan Wisconsinin mallia Cameronin lähimmille neuvonantajille ja virkamiehille.

Mead kertoi The Observerille heidän todella halunneen tietää miten temppu tehtiin. Tärkeintä on hänen mukaansa saada aikaan muutos ihmisten mielissä:

”Iso-Britanniassa ihmiset edelleenkin ajattelevat olevan normaalia saada sosiaaliapua. Yhdysvalloissa he eivät enää tee sitä, siellä se on vasta vihoviimeinen ratkaisu.”

Työttömänä eläminen on tehty vaikeaksi ja sosiaaliset avustukset on laskettu niin pieniksi, että tuskin enää kannattaa niitä anoakaan. Sen sijaan avustetaan työn hankkimisessa. Mead, Yhdysvaltain republikaanien sosiaalipoliittinen guru, kutsuu ajatteluaan ”uudeksi paternalismiksi”.

Jo vuonna 2007 Cameron kehui Wisconsinin mallia, ja nyt sitä ryhdytään toteuttamaan Isossa-Britanniassa. Ilmeisestikin kansalaisten suostumuksella, ilman ranskalaista menoa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Uusimmat

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään