Kymmenettä juhlavuottaan tammikuussa viettävä DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali palkitsee Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnolla ohjaaja Pekka Lehdon.
Lehdon tuotannosta nähdään festivaalilla kattava retrospektiivi, mukaan lukien ensi-iltansa saava Jaettu kaupunki. Se kertoo hänen kotikaupungistaan Valkeakoskesta, joka kamppailee rakennemuutoksen kourissa. Palkinto luovutetaan Lehdolle keskiviikkona 26. tammikuuta elokuvan ensi-illan yhteydessä.
Lehto on pitkän uransa aikana ollut mukana tekemässä yli kolmeakymmentä elokuvaa. Hänen elokuvauransa alkoi 1960-luvulla äänittäjäapulaisena, näyttelijänä ja leikkausassistenttina. Ensimmäisen pitkän elokuvansa Ikäluokka (1976) hän ohjasi yhdessä Pirjo Honkasalon kanssa.
Lehdon elokuvia on ollut ehdolla Cannesin Kultaisen palmun ja Venetsian elokuvafestivaalin Kultaisen leijonan palkinnon saajaksi.
Lehto on yksi suomalaisen dokumenttielokuvan omaleimaisimmista tekijöistä. Hän yhdistää elokuvissaan ennakkoluulottomasti fiktion ja dokumenttielokuvan kerrontakeinoja, ja monet Lehdon elokuvien päähenkilöistä ovat olleet kiisteltyjä julkisuuden henkilöitä. Muun muassa Temppeli (1991) on henkilökuva myyttisestä, hiljattain kuolleesta Ior Bockista ja kalevalaisen taruston alkuperästä.
Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon saamisen kriteereinä ovat merkittävä, suomalaista luovaa dokumenttielokuvaa kehittänyt elokuvatyö sekä pitkään laadukkaana jatkunut ura dokumenttielokuvaohjaajana.
Palkinto on jaettu DocPointin perustamisvuodesta 2002 alkaen, ja se on aiemmin myönnetty mm. Markku Lehmuskalliolle (2002), Lasse Naukkariselle (2003), Pirjo Honkasalolle (2004), Peter von Baghille (2005) ja Kiti Luostariselle (2010).