Suomalainen 20-vuotias opiskelija Emilia Mollgren sai maanantain vastaisena yönä Marokon poliisilta käskyn poistua miehitetystä Länsi-Saharasta. Hänet pakotettiin lähtemään Marokon puolelle.
Mollgren tapasi aiemmin länsisaharalaisia ihmisoikeusaktivisteja miehitetyllä alueella. Hän oli matkustanut Länsi-Saharaan perjantaina ruotsalaisen Jacobsbergin kansankorkeakoulun opiskelijana.
Mollgren on osa koulun valtuuskuntaa, joka lähetettiin Länsi-Saharaan haastattelemaan länsisaharalaisia (sahraweja) kokemistaan ihmisoikeusloukkauksista ja kuulemaan, mitä sahrawit ajattelevat EU:n laittomasta kalastuksesta alueella. Ryhmä onnistui tapaamaan kymmeniä sahraweja kunnes Marokon poliisi sai tarpeekseen.
Lauantaina noin puolenyön paikkeilla viisi siviiliasuista poliisia vei ryhmän hotelli El Aaiuniin ja selitti, ettei se ole tervetullut alueelle.
Mollgrenin mukaan he kertoivat, että ulkomaalaiset eivät voi puhua paikallisten kanssa.
– Mitä enemmän kysyimme, miksei sitä hyväksytä, sitä vihaisemmaksi poliisit tulivat.
Poliisit kintereillä koko ajan
Mollgrenin mukaan Marokon siviiliasuiset poliisit seurasivat heitä jo Marokosta asti.
– He istuivat vieressämme bussissa matkalla Länsi-Saharaan ja asuivat samassa hotellissa kanssamme, viereisessä huoneessa.
Länsisaharalaisten mahdollisuudet kertoa tilanteestaan ulkomaailmalle ovat hyvin rajoitetut. Länsi-Saharasta on häädetty kymmeniä parlamentaarikko-, toimittaja-, opiskelija-, ja matkailijaryhmiä. Marokko on laittomasti miehittänyt vuodesta 1975 suurinta osaa Länsi-Saharasta.
Mollgrenin matkakumppaneina on ruotsalainen opettaja sekä kaksi opiskelijatoveria. Ryhmä opiskelee journalismia, kansainvälisiä suhteita ja pakolais- ja ihmisoikeuksia Jacobsbergissa lähellä Tukholmaa.