Jopa paljon puhuttua Wisconsinia rankempi lakimuutos on tekeillä Ohiossa, jossa julkisen alan työntekijöiltä aiotaan viedä lakko-oikeus kokonaan.
Ohion republikaanien ajama esitys olisi alkuperäisessä muodossaan vienyt ammattiliitoilta oikeudet työehtosopimusten tekemiseen, mutta sallinut edelleen lakot.
Keskiviikkona laki vietiin uudessa muodossa pikavauhtia läpi osavaltiosenaatissa. Nyt ay-liikkeelle jäisi oikeus neuvotella palkoista, työajoista ja työturvallisuudesta, mutta ei terveydenhoidosta, sairaslomista tai eläkkeistä. Samalla kuitenkin lakot julkisella sektorilla kiellettäisiin kokonaan ja laittomista ulosmarsseista voitaisiin rangaista sakoilla ja vankeudella.
Vain kolme osavaltiota aikoo kiristää yritysten tai suurituloisten verotusta.
Työelämän kiistoissa käytettäisiin välitysmenettelyä, mutta sen kariutuessa osavaltion viranomaiset voisivat sanella pakkoratkaisun.
Lailla uskotaan olevan hyvät läpimenon mahdollisuudet myös Ohion edustajainhuoneessa.
Republikaanisenaattori Kevin Baconin mukaan laki ”antaisi vallan takaisin veronmaksajille ja palauttaisi työnantajille joustavuuden käyttää kovalla työllä ansaitut dollarinsa”.
Julkista sektoria
leikataan koko maassa
Center on Budget and Policy Priorities -ajatushautomo (CBPP) on tutkinut budjettiesitykset niissä 36 osavaltiossa, joista tietoja on jo riittävästi. Osavaltioita on kaikkiaan 50.
Tutkittujen osavaltioiden budjetit ensi vuodelle ovat keskimäärin 10 prosenttia pienempiä kuin vuonna 2008, jonka budjetit ehdittiin laatia vielä ennen talouskriisiä.
Vähintään 23 osavaltiota aikoo tehdä suuria leikkauksia terveydenhoitoon ja vähintään 16 opetukseen. Ainakin 14 osavaltiota aikoo leikata rajusti julkisen sektorin palkkoja. Julkisalalta on jo valtakunnallisesti vähennetty yli 400 000 työpaikkaa parin viime vuoden aikana.
Vain kolme osavaltiota aikoo korottaa suurituloisten tai yritysten veroja. Muissa korotetaan arvonlisäveroa tai erilaisia palvelu- ja käyttömaksuja.
Seitsemän osavaltiota kaavailee huomattavia kevennyksiä yritysveroihin.
Aiheesta enemmän perjantaina 4.3.2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.