Guadalupen yksinäisyys -nimisessä meksikolaiskylässä on alle 50 taloa. Useimpia emännöi yksinhuoltajaksi jäänyt nainen. Yhdeksän heistä on pannut pystyyn keramiikkapajan, ja moni muu saa leipänsä ekomatkailusta.
Bonifacia Coca Guzman, 14, maalaa kuvioita savituotteisiin, joita María Gabina Coca Chávez, 70, muotoilee. Jos savi on hyvälaatuista, kaksi naista pystyy tuottamaan yli sata esinettä viikossa. Savipaja myy niitä noin tuhat kuukaudessa, työtä johtava María Isabel Trejo kertoo.
Soledad de Guadalupen kylä sijaitsee Jalpanin kunnassa pienessä Querétaron osavaltiossa noin 200 kilometriä pohjoiseen pääkaupungista Méxicosta.
Luontojärjestö
tukee
Keramiikkapaja on yksi hankkeista, joita Sierra Gordan ympäristöryhmä on toteuttanut seudulla 24 vuoden ajan.
Muuttoliikkeen rokottamalla alueella koetetaan kohentaa talonpoikaisnaisten elinoloja. Samalla vaalitaan Meksikon monimuotoisinta luontoa, josta huomattava osa on suojeltua.
Toimintaa on nyt 40 kylässä. Monin paikoin naisia on autettu perustamaan ekomatkailijoita palvelevia ruokaloita. Keramiikkapajan ohella tehdään muuta taidekäsityötä ja viljellään yrttejä sekä viljelykasveja kestävin menetelmin.
Maaseudun mikroyritykset työllistävät yli sata naista, Cristina Montoya kertoo. Hän vastaa tiedotuksesta Centro Tierrassa, joka kouluttaa hankkeiden vetäjiä. He ovat valtaosin naisia, sillä seudun miehet ovat enimmäkseen muualla töissä tai sortuneet viinan pauloihin.
Työ tuli
tarpeeseen
Luonnonsuojeluryhmän 12 ekoturismihankkeesta yksi sijoittuu 30 perheen asuttamaan Cuatro Palosin kylään, jonka leirintäalue sijaitsee 2 700 metrin korkeudessa.
Cuatro Palosissa ei ole juoksevaa vettä eikä muita palveluja. Lasten on muutettava ala-asteen jälkeen kuntakeskukseen, jos mielivät jatkaa koulunkäyntiään. Kiertävä terveysklinikka käy kahdesti kuussa.
Beatriz Aguas, 67, on hiljan liittynyt Cuatro Palosissa kuppilaa pitävään osuuskuntaan. Hänen kaikkiaan 16 lapsestaan on enää 10 elossa.
Naisten ruokala toimii vanhassa kappelissa, joka jäi tyhjilleen uuden valmistuttua. Osuuskunnan yhdeksän jäsenen lisäksi työvuoroissa pyörii kaikkiaan 30 naista.
– Me kipeimmin tuloja tarvitsevat teemme eniten työtunteja, Aguas selittää.
Ihmisen toiminta
ratkaisee
Sierra Gordan 600 kylässä asuu noin satatuhatta henkeä. Ympäristöjärjestö on kannustanut muun muassa uusiutuvan energian käyttöä, mutta työ ei ole helppoa.
– Ihmisten tapoja ajatella ja elää on vaikea muuttaa. Jatkuvan muuttoliikkeen vuoksi eri tehtäviin joudutaan koko ajan kouluttamaan uusia ihmisiä, ekoturismihankkeita vetävä Perla Betanzo kertoo.
Edistystäkin tapahtuu. Esimerkiksi Cuatro Palosissa on otettu käyttöön kompostoiva kuivakäymälä ja aurinkopaneelit ovat tulossa.
– Luonnonsuojelu ei ole yhden puun hoivaamista, vaan ihmisten toiminnan muuttamista. Se on aloitettava juurilta, Betanzo painottaa.