Kampanjointisää oli maaliskuuta parempi
Hallitus päätti viime keväänä siirtää eduskuntavaalit kuukautta myöhemmäksi, maaliskuulta huhtikuulle. Siirtoa perusteltiin äänestysinnokkuuden nousemisella lämpimämpien säiden ansiosta.
Samalla toivottiin, että ulkona tapahtuva vaalikampanjointi sujuisi paremmin lämpimämmässä säässä.
Siirto näyttää onnistuneen ainakin, jos verrataan maaliskuun ja huhtikuun lämpötiloja. Huhtikuussa ehdokkaat saattoivat kampanjoida maaliskuuta lämpimämmässä säässä. Keskilämpötila kuun alusta vaalipäivään asti oli koko maassa plussan puolella. Seitsemässä kaupungissa ympäri Suomea mitattu keskilämpötila oli huhtikuussa 2,8 astetta. Lämpimintä oli Seinäjoella, kylmintä taas Sodankylässä.
Jos vaalit olisivat sitä vastoin olleet maaliskuussa, vaalityötä olisi tehty keskimäärin -2,9 asteen pakkasessa. Lunta oli maaliskuussa keskimäärin vielä reilut 50 senttiä, kun sitä huhtikuussa oli parikymmentä senttiä vähemmän.
Etelässä lumet myös ehtivät sulaa vaalipäiväksi, maaliskuun vaalipäivänä lunta olisi ollut vielä lähes puoli metriä.
Sateen kannalta maaliskuu olisi ollut vaalikampanjoinnille lähes yhtä hyvä vaihtoehto kuin huhtikuu. Huhtikuun alusta vaalipäivään asti satoi seitsemänä päivänä, kun maaliskuussa sadepäiviä oli vain yksi vähemmän. Myös sademäärä oli kumpanakin ajanjaksona lähes yhtä suuri, maaliskuussa satoi vain kolme millimetriä huhtikuuta vähemmän.
Sää suosi äänestystä
Vaalipäivänä sää oli koko maassa paljon lämpimämpi kuin mitä se olisi ollut maaliskuussa. Päivän keskilämpötila oli seitsemän astetta, kun maaliskuussa se olisi ollut -5 astetta. Maaliskuussa seitsemän mittausaseman ylin lämpötila oli Jyväskylän 1,9 astetta, huhtikuun ylin, 15 astetta mitattiin Helsingissä. Kevään korkein lämpötila, 16,7 astetta, mitattiin Jomalassa, Ahvenanmaalla.
Vaalipäivänä lähes koko maassa oli aurinkoista, paistetta riitti keskimäärin reilut viisi tuntia. Maaliskuun pakkasessa aurinko paistoi vain hieman vähemmän aikaa. Olipa säällä vaikutusta äänestysaktiivisuuteen tai ei, äänestysprosentti oli tänä vuonna 70,4 prosenttia. Edellisissä vuoden 2007 maalisvaaleissa se oli 67,8 prosenttia.