Suunnitelmat Tampereen työväenopiston, Ylöjärven työväenopiston, Kangasala-Opiston ja Oriveden seudun kansalaisopiston yhdistämiseksi Tampereen seutuopistoksi ja Nokian, Lempäälän ja Pirkkalan opistojen yhdistämiseksi Pirkan opistoksi ovat jo pitkällä.
Isäntäkuntina opistoissa toimisivat Tampere ja Nokia.
Seutuhallinnon valmistelema sopimusluonnos on nyt matkalla jäsenkuntiin ja maaliskuussa päätösesityksen pitäisi olla valtuutettujen edessä, mikäli uusien opistojen toiminta halutaan käynnistää vuoden 2013 alussa.
Muitakin vaihtoehtoja
Käytännössä esitykset tuskin etenevät mutkattomasti, sillä ainakin Orivedellä ja Kangasalla on opistoilleen muitakin vaihtoehtoja, joista kunnissa vasta käynnistetään keskustelua.
Orivedellä mietitään itsenäisenä pysymisen lisäksi myös kansalaisopiston liittämistä Oriveden opistoon. Kaupunginjohtaja Jukka Kuusiston mukaan kaikki vaihtoehdot ovat samalla viivalla. Sama tilanne on Kangasalla, jossa seutuopiston ja itsenäisenä pysymisen rinnalla mietitään yhdistymistä Valkeakosken suuntaan.
Nokian isännöimän Pirkan opiston syntyminen sen sijaan näyttää jo nyt melko todennäköiseltä, sillä opistot ovat jo useamman vuoden ajan tehneet tiivistä yhteistyötä.
220 000 lisää rahaa
Opistojen yhdistämishankkeen taustalla on Tampereen työväenopiston apulaisrehtori Tuula Vatasen mukaan ollut hupenevat resurssit sekä valtionosuuksien kaksi rahoitusjärjestelmää. Tiheän asutuksen Nokia, Pirkkala ja Tampere saavat korkeampaa valtionapua kuin muut kunnat.
– Jos harvemman asutuksen kunnat liitetään korkeamman avun kuntiin, kaikki opetus siirtyy korkeamman valtionavun piiriin, Vatanen selvittää.
Yhdistyminen toisi seudun opistoille kaikkiaan arviolta 220 000 euroa vuodessa lisää rahaa. Siitä noin 160 000 euroa tulisi Tampereen seutuopistolle.
– Pienistä opistoista saataisiin näin elinvoimaisempia, sanoo Vatanen. Hän oli projektipäällikkönä valmistelemassa seutuopistojen perustamista koskevaa yhteistyösopimusta, joka valmistui viime vuoden lopulla.
Toiminta yhtenäistyy
Opiskelijoille yhdistyminen näkyisi lähinnä yhteisenä opetusesitteenä sekä ilmoittautumisen ja laskutuksen yhtenäistymisenä.
Opetuksen määrät eri kunnissa ja hinnatkin pysyisivät Vatasen arvion mukaan melko samoina. Henkilöstövähennyksiä ei yhdistymisestä tulisi.
Opiskelijoiden määrä tuplaantuisi Tampereella, jossa nyt opiskelee noin 12 000 ihmistä.
Alun alkaen kaikki seitsemän opistoa aiottiin yhdistää.
– Tällä hetkellä tuntuu järkevältä tehdä päätös, joka on luontevin. Väkisin ei kannata yhdistää. Mutta toki alkuperäinenkin ajatus elää yhä, Vatanen kommentoi.