Työn ja pääoman välisessä kamppailussa tapahtui merkittävä käänne 1990-luvulla. Yritysvoittojen osuus suhteessa työtuloihin nousi selvästi. Käänne jäi pysyväksi, mikä on heikentänyt taloudellista toimeliaisuutta Suomessa.
1980-luvulla voittojen osuus tuotannossa syntyvästä arvonlisäyksestä oli 20–25 prosenttia. 1990-luvun käänteen jälkeen voitot nousivat 2000-luvulla yli 30 prosenttiin. Viime vuonna omistajat saivat kakusta 28 prosenttia.
Voittojen kääntöpuoli on työtulojen osuuden lasku 1980-luvun 75–80 prosentista alimmillaan 65 prosenttiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.
Tulonjaon muutoksella on merkitystä koko kansantaloudelle, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela Hyvinvointikatsaus-lehdessä.
”Viime vuosien kehitys kertoo, että valitettavan pieni osuus voitoista on käytetty kotimaisiin investointeihin”, hän kirjoittaa.
Yritysten kotimainen investointiaste on 2000-luvulla ollut pienempi kuin 1980-luvulla. Aiempaa suuremmat voitot on siis investoitu ulkomaille ja jaettu osinkoina yritysten omistajille.
”Työtulojen osuuden pienentyminen on puolestaan vähentänyt kulutuskysyntää kansantaloudessa verrattuna siihen, mitä se olisi ollut, jos osuus ei olisi pienentynyt. Kulutuskysyntä on tärkein taloudellista toimeliaisuutta ylläpitävä tekijä”, Savela toteaa.
Hän arvioikin, että talouden kehitys olisi ollut myönteisempi, jos kakusta suurempi osa olisi jaettu työntekijöille.
Nokia ei selitä
Tulonjako muuttui kaikilla toimialoilla, mutta erityisen paljon pääoman hyväksi näin tapahtui teollisuudessa, kaupassa sekä rahoitus- ja vakuutussektorilla. Syitä ovat tuottavuuden kasvu, suhteellisen alhaiset palkankorotukset, työttömyys ja valuuttakurssien vaihtelut. Myös työntekijöiden vähentäminen ja suurtyöttömyys vähensivät työtuloja.
Tulonjaon muutosta ei voi selittää esimerkiksi Nokia-ilmiöllä. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa voittojen osuus oli 1997–2008 suurempi kuin työtulojen. Mutta kun toimiala jätetään tarkastelun ulkopuolelle, on voittojen osuus 2000-luvulla vain kolme prosenttiyksikköä pienempi.
Kannattavin ala omistajilleen on nyt myrskyvaikeuksissa oleva energiahuolto. Siellä voittojen osuus on viime vuosina noussut 70 prosenttiin.
Rahoitus- ja vakuutustoiminnassa tulonjako kääntyi 1990-luvun laman ja pankkikriisin seurauksena, jolloin työntekijöitä vähennettiin. 2000-luvulla alan arvonlisäyksestä noin puolet on ollut voittoja.