Eläkeiän nostolle ei ole Metalliliiton sihteerin Matti Mäkelän (vas.) mukaan perusteita. Hän vieraili tiistaina tutustumassa metallityöpaikkojen tilanteeseen Kymessä.
Mäkelä muistuttaa, että vanhuuseläkeikärajan nostohanke ei ole hautautunut mihinkään, vaikka suuri osa palkansaajista niin toivookin.
– Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ilmoittanut ajavansa eläkeiän alarajan nostoa 63 vuodesta 65 vuoteen osana suunnitteilla olevaa uutta eläke- ja sosiaalipoliittista ratkaisua, Mäkelä sanoo.
Mäkelän mukaan EK haluaisi lisäksi leikata työttömyysturvaa ja estää työntekijöiden ajautumisen varhaiseläkkeelle työttömyysputken ja osa-aikaeläkkeen kautta.
Hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa muutama vuosi sitten, että vuoteen 2025 mennessä suomalaisten todellinen eläkkeellesiirtymisikä nostetaan 62,4 vuoteen. Keskimääräinen eläköitymisikä onkin jo noussut: viime vuonna se oli 60,4 vuotta.
Mäkelän mielestä Suomen kansantalouden ja työeläkejärjestelmän kestävyyden kannalta on liian aikaista vetää uusia johtopäätöksiä.
– Asennetasolla työpaikoilla ollaan vasta opettelemassa uuteen järjestelmään, joka mahdollistaa työnteon peräti 68-vuotiaaksi asti. Eurooppalaisessa vertailussa Suomen eläkejärjestelmä on kestävällä pohjalla ja kaiken lisäksi tarpeeksi joustava, Mäkelä sanoo.
Mäkelä näkee, että painopistettä on suunnattava erityisesti työpaikkojen ja työolosuhteiden kehittämiseen, työterveyshuollon toimivuuteen sekä työkyvyttömyyseläkkeiden syihin.
– Samoin työurien pidentämistä on kehitettävä myös uran alkupäästä. Erityisesti nuorten miesten syrjäytymisen estäminen on ensiarvoisen tärkeää, Mäkelä sanoo.
Metallialalla on parhaillaan käynnissä kolmivuotinen Hyvä työ – Pidempi työura -hanke. Hankkeen tavoitteena on saada mukaan yli sata alan yritystä. Mukana hankkeessa ovat Metalliliiton lisäksi myös muut alan työntekijäliitot ja Teknologiateollisuus ry.
– Tämä hanke on hyvä esimerkki siitä, miten työurien pidentämiseen voidaan vaikuttaa työpaikoilla, Mäkelä sanoo.