Viikon kysymys
Vuonna 2007 yli neljännes suomalaisista hyväksyi lapsen kurittamisen kasvatuskeinona. Neljä vuotta aikaisemmin hyväksyjiä oli lähes kolmannes. Lastensuojelun keskusliiton keskiviikkona julkistettu tutkimus kertoo, että kurituksen hyväksyjien määrä on vähentynyt edelleen.
Kuinka moni suomalainen hyväksyy lapsen kurittamisen, Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntija Heikki Sariola?
– Vain noin 17 prosenttia hyväksyy sen joskus. Vastustajia on moninkertaisesti. Lapsiperheiden vanhemmista vain joka kymmenes hyväksyy kurittamisen.
Vuoden 2007 tutkimuksessanne kurittamisen hyväksyi vielä 26 prosenttia?
– Kyllä, mutta onneksi tässä on tapahtunut erittäin voimakas kehitys hyvään suuntaan.
Minkälaisen kurituksen suomalaiset sallivat? Saako tukistaa tai antaa luunapin?
– Laki kieltää kaiken ruumiillisen väkivallan, myös lievän. Jos toiseen aikuiseen kohdistuva väkivalta on kielletty, se on kielletty myös lasta kohtaan. Kaikenlainen tahallinen kivun aiheuttaminen on kiellettyä.
– Laki tunnetaan erittäin hyvin. 97 prosenttia vastaajista tiesi, että laki kieltää väkivallan. On aika vaikea kuvitella, että osuus enää voisi nousta tuosta. Ainahan on joku prosentti, joka ei tiedä maailman asioista mitään.
Miten kuritusväkivaltaan suhtautuminen on vuosikymmenien mittaan muuttunut?
– Kun mittaukset vuonna 1981 aloitettiin, lähes puolet suomalaisista hyväksyi lapsen kurittamisen.
Vuoden 2007 tutkimuksessanne lapsiin kohdistuva väkivalta, jos sitä kutsuttiin kuritukseksi, hyväksyttiin useammin kuin parisuhdeväkivalta. Onko tässä tapahtunut muutoksia?
– Nyt emme kysyneet parisuhdeväkivallasta, koska sitä ei edellisessä tutkimuksessa hyväksynyt kukaan.
Mitä Lastensuojelun keskusliitto tekee lasten kurituksen vähentämiseksi?
– Teemme kampanja- ja valistustyötä. Vuosina 2006-2007 meillä oli Älä lyö lasta kampanja mediassa. Se on varmasti yksi syy, miksi kuritusväkivallan hyväksyminen on 2000-luvulla vähentynyt. Ensimmäisen kampanjan toteutimme jo vuonna 1981, ennen kurituskieltolakia. Laki tuli voimaan vuoden 1984 alusta.
– Lisäksi meillä on esitteitä, jossa tuodaan esiin ohjaavaa kasvatusta, lasten kanssa keskustelemista ja muita myönteisen kasvatuksen keinoja vaihtoehtona väkivaltaan turvautumiselle.