Abriendo Oportunidades
Nimi tarkoittaa uusien mahdollisuuksien avaamista.
10 vuotta sitten aloitettu ohjelma tavoittaa yli 5 000 nuorta naista ja tyttöä Guatemalan 45:stä maya-yhteisöstä, viidestä eri osavaltiosta.
Ohjelmaa vetää ihmisoikeuksiin ja seksuaaliterveyteen keskittyvä järjestö Population Council.
Kun tytöt saadaan mukaan, muuttuu vähitellen koko yhteisö.
Päärahoittaja on UN Womenin hallinnoima YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen rahasto.
– Olen Hilda Margarita Vázquez Cosigua, Guatemalan ylängöiltä, kylästä nimeltä Chocol.
Näin esittelee itsensä 17-vuotias maya-tyttö istuessaan helsinkiläisen toimistohuoneen sohvalla.
Hänen isänsä mielestä tytön paikka olisi ollut kotona keittiössä, mutta neljä vuotta sitten Hilda Vázquez päätti toisin. Salaa vanhemmiltaan hän osallistui tyttöjen kerhoon, joka muutti hänen elämänsä.
– Jos en olisi mennyt mukaan, olisin naimisissa, minulla olisi kaksi tai kolme lasta ja luultavasti joutuisin kokemaan väkivaltaa.
Nyt Hilda Vázquez opiskelee yliopistossa turismia ja on itse toiminut jo kolme vuotta tyttöjen ohjaajana ja johtajana. Hän valmistuu tänä vuonna matkaoppaaksi ja kehityspromoottoriksi. Isä ja äitikin ovat tyytyväisiä.
Tyttöjen kerhot ovat osa Abriendo Oportunidades -ohjelmaa. Sen tavoitteena on saada tytöt tietoisiksi omista oikeuksistaan, kasvattaa heidän itsetuntoaan uusia taitoja opettelemalla ja nostaa muutoksentekijöiksi omissa yhteisöissään, erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
– Alkuperäiskansojen tytöt ja nuoret naiset ovat kaikkein marginalisoiduin ihmisryhmä Guatemalassa, sanoo ohjelmaa toteuttavan Population Council -järjestön Angel del Valle.
– Kun saa itseluottamusta, voi alkaa vaikuttaa asioihin.
Lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet, koulun keskeyttäminen, väkivalta, seksuaalinen väkivalta, del Valle luettelee tekijöitä, jotka estävät maya-tyttöjä toteuttamasta kykyjään ja mahdollisuuksiaan.
Väkivallan kierrettä syvensi osaltaan maan vuosikymmeniä kestänyt sisällissota, jossa alkuperäiskansojen naisiin ja tyttöihin kohdistunut väkivalta ja raiskaukset olivat sodankäynnin väline.
– Nyt pahoinpitelijä on usein oman perheen jäsen ja väkivalta alkaa kun tytöt ovat hyvin nuoria. Melkein kaikki aviomiehet pahoinpitelevät vaimojaan, sanoo Hilda Vázquez.
Abriendo Oportunidades -ohjelmassa luodaan turvallisia tiloja, joissa 8–17-vuotiaat tytöt voivat kokoontua.
– Luomalla tytöille tarkoitettuja omia tiloja rikomme mallin, jossa miehet hallitsevat yhteisöjä hallitsemalla myös tilaa. Yleensä kaikkialla näkee vain poikia ja miehiä, tytöt ovat neljän seinän sisällä kodeissaan, Angel del Valle kuvailee.
Syrjäisellä maaseudulla kuljetaan ensin GPS-paikannuslaitteiden kanssa talosta taloon kutsumassa tyttöjä mukaan. Samalla kartoitetaan tyttöjen määrää.
GPS:n avulla piirretään yhdessä tyttöjen kanssa turvakarttoja, joihin merkitään turvalliset reitit ja paikat. Työkaluina kerhoissa käytetään myös videota ja yhteisödraamaa. Tytöt videoivat toistensa tarinoita.
Niiden pohjalta tehdään yhteisödraamaa ja käydään keskustelua yhteisöjen johtajien kanssa ja etsitään keinoja muutokseen.
Hilda Vázquezin mielestä väkivallasta on puhuttava, koska niin monella on samanlaisia kokemuksia.
– Puhumalla kokemuksistaan tytöt ymmärtävät, ettei heidän tarvitse alistua siihen.
Olennainen osa hanketta on mentorointiohjelma: Nuoret naiset ja tytöt toimivat itse ensin harjoittelijoina, sitten mentoreina eli oppaina toisille. Näin tiedot ja taidot vaikkapa ihmisoikeuksista ja lisääntymisterveydestä siirtyvät tytöltä toiselle.
– On tärkeää saada ihmiset itse tekemään muutosta. Kun tytöt saadaan mukaan, muuttuu vähitellen koko yhteisö, sanoo del Valle.
Guatemalan alkuperäiskansojen tytöt eivät kamppaile ongelmineen yksin.
– Jos nykyinen trendi jatkuu, joka vuosi 100 miljoonaa alaikäistä tyttöä joutuu naimisiin, muistuttaa Angel del Valle.
Varhainen avioliitto on suurin syy naisten alhaiseen koulutustasoon, huonoon terveyteen ja raskauskuolemiin.
– Tämän estämiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja rahoitusta.
Hilda Vázquezille tyttöjen kerho oli ulospääsy kotoa. Se rohkaisi jatkamaan koulua ja kehittämään itseään.
– Oli tärkeää tutustua muihin tyttöihin ja mentoriin, jakaa kokemuksiaan ja saada tietoa siitä mistä voi saada apua, jos on ongelmia tai jos on kokenut väkivaltaa.
– Tiedän mitä ovat oikeuteni, että saan itse päättää asioistani. Osaan neuvotella ihmisten kanssa ja luotan itseeni, joten nyt minua ei voi syrjiä siksi, etten pystyisi tekemään asioita, etten osaisi.
– Olen täällä todisteena siitä, että muutos on mahdollinen, hymyilee Hilda Vázquez.
Abriendo Oportunidades
Nimi tarkoittaa uusien mahdollisuuksien avaamista.
10 vuotta sitten aloitettu ohjelma tavoittaa yli 5 000 nuorta naista ja tyttöä Guatemalan 45:stä maya-yhteisöstä, viidestä eri osavaltiosta.
Ohjelmaa vetää ihmisoikeuksiin ja seksuaaliterveyteen keskittyvä järjestö Population Council.
Kun tytöt saadaan mukaan, muuttuu vähitellen koko yhteisö.
Päärahoittaja on UN Womenin hallinnoima YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen rahasto.