Millainen on terveydenhuollon tulevaisuus digitaalisella aikakaudella? Amerikkalaisen tutkijan ja sähköisen terveydenhuollon pioneerin Eric Topolin mukaan loistava.
Älypuhelimet ja uusi teknologia tekevät sairaalat tarpeettomiksi, nostavat potilaat lääkärien kumppaneiksi hoitotyöhön ja mahdollistavat uudenlaisen syvällisen terveydenhuollon, jossa väestötason sijasta keskitytään jokaiseen potilaaseen yksilöllisesti.
Topol kertoi visioistaan tiistaina Sitran ja Kelan järjestämässä huippuseminaarissa Helsingissä. Suomalaisen terveydenhuollon tulevaisuutta pohti noin 600 terveydenhuollon alan ammattilaista ja päätöksentekijää.
Lääketieteen suurin murros
– Lääketieteessä on edessä historian suurin murros, kun digitalisaatiota aletaan hyödyntää laajasti terveydenhuollossa. Enää ei ole kysymystä siitä, josko murros todella tapahtuu, vaan lähinnä kysymys siitä, missä ja milloin tämä tapahtuu, Topol sanoi.
Topolin mukaan tulevaisuudessa ei tarvita nykyistä määrää sairaaloita eikä lääkäreitä. Potilaat tarkkailevat itse omaa terveyttään esimerkiksi älypuhelimen avulla. Lääkäriä tarvitaan lähinnä konsultiksi, kumppaniksi ja tiedon tulkitsijaksi.
Potilaat myös omistavat omat terveystietonsa ja voivat osallistua aktiivisesti omaan hoitoonsa. Rutiininomaiset terveydenhoidon toimenpiteet siirtyvät entistä enemmän potilaille. Tämä lyhentää potilasjonoja ja terveydenhoidon ammattilaisten aikaa vapautuu todellista asiantuntemusta vaativaan hoitotyöhön.
Omatarkkailu onnistuu puhelimella
Lisäksi tarkempi tieto potilaan geeneistä mahdollistaa entistä yksilöllisemmän terveydenhoidon.
Tämä kaikki johtaa Topolin mukaan entistä parempiin hoitotuloksiin.
– Jo nyt tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi potilaat, jotka tarkkailevat ja hoitavat itse omaa verenpainettaan, saavat aikaan parempia hoitotuloksia kuin perinteisessä lääkärihoidossa olevat potilaat, Topol sanoi.
Hän myös näytti seminaariyleisölle, miten esimerkiksi verenpaineen mittaus, verensokerin tarkkailu, korvatulehduksen diagnosointi, unitutkimus tai EKG:n tekeminen onnistuvat pelkillä älypuhelimeen liitettävillä lisälaitteilla.