Työntekijöiden kokemukset kuulluiksi tulemisesta ja yhdenvertaisesta kohtelusta vaikuttavat terveyteen.
– Päätöksenteon läpinäkyvyyden parantaminen on myös erinomaisen hyvä keino, työterveyslaitoksen teemajohtaja Päivi Husman toteaa.
Työtyytyväisyyttä lisää myös työntekijän vaikuttaminen omaan työhönsä.
Husmanin mukaan keinot vähentää työntekijän poissaoloja ovat jaettavissa kolmeen tekijään: yksilöön kohdistuvat, työyhteisöön kohdistuvat ja koko yritystasoon kohdistuvat toimet.
– Työntekijän terveydestä huolehditaan monilla tavoilla. Meillä on työkyvyn tuen ja varhaisen välittämisen mallit, Husman muistuttaa.
Liikuntaan kannustetaan
Lukuisat työnantajat tarjoavat henkilöstölleen liikunta- ja kulttuuriseteleitä ja osallistumista painonhallintaryhmiin. Työpaikalla voidaan järjestää luentoja esimerkiksi oikeanlaisen liikunnan, nukkumisen ja syömisen merkityksestä työkykyyn.
– Edellä mainitut eivät ole välttämättä ollenkaan kalliita toteuttaa, Husman toteaa.
Hänen mukaansa tarvitaan vain pohdintaa, esimerkiksi miten työ voitaisiin tehdä fiksummin ja miten palautetta voitaisiin antaa rakentavasti.
– Usein työntekijän huomioimisella ja arvostuksen osoittamisella on suuri merkitys, miten ihmisistä tuntuu tehdä työtä.
Yt-neuvottelut stressaavat
Kunta-alalla sairauspoissaolot ovat vähentyneet työntekijöiden vähentämisestä huolimatta.
Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jussi Vahtera kertoo, että joidenkin lähteiden mukaan kunnan työntekijät raahautuvat töihin puolikuntoisina mahdollisesti työpaikan menettämisen pelossa.
– Tutkimusta tästä ei ole tehty, Vahtera ilmoittaa.
Yt-neuvottelut stressaavat koko työyhteisöä.
– Ei-niin-hyvin-hoidetut, isommat irtisanomiset lisäävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskiä myös työpaikkansa säilyttäneiden parissa, Husman sanoo.