Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie tyrmää ajatuksen EU:n yhteisestä armeijasta blogissaan. Lapintien blogikirjoitus on vastalause Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ehdotukselle Euroopan Unionin armeijan luomiseksi. Juncker perustelee armeijan tarvetta muun muassa kiristyneillä väleillä Venäjään sekä sillä, että Venäjälle tulee näyttää, että puolustamme eurooppalaisia arvoja tosissamme.
Lapintie pitää ajatusta kuolleena syntyneenä.
”Rauhaa ei edistetä synnyttämällä lisää sotakoneistoja. EU-armeija synnyttäisi Naton kanssa päällekkäisen uuden sotilaallisen ja rahaa vaativaan rakenteen, johon Naton jäsenmailla tuskin on halua”, Lapintie kirjoittaa blogissaan.
EU:n 28 jäsenmaasta 22 kuuluu Natoon.
”Euroopan unioni ja Nato puolestaan tulee jatkossakin pitää kirkkaasti erillään, ja säilyttää unionissa tilaa sotilaalliselle liittoutumattomuudelle. Nato-yhteistyö on jokaisen jäsenmaan oma asia, johon EU:ta ei pidä sotkea”, Lapintie jatkaa.
Kirjoituksessaan Lapintie sanoo EU:n positiivisen voiman olevan unionin talousyhteistyössä ja rajojen madaltamisessa. Hänen mukaansa sodat käyvät sen vuoksi poliittisesti ja taloudellisesti kannattamattomiksi.
Lapintie myös huomauttaa, että pienimuotoinen euroarmeija on jo olemassa. EU:n nopean toiminnan EUGB-taistelujoukot ovat pieni, 1500–3000 sotilaan vahvuinen taistelujoukko, jolle ei toistaiseksi ole ollut tarvetta. Lapintien mukaan se on osoitus siitä, ettei sotilaallinen toiminta sovi EU:n luonteeseen. Kansanedustaja toivoo, että Suomen puolustuksesta ja puolustusmenoista päätetään jatkossakin Brysselin sijaan Suomessa.
Junckerin ehdotus herätti ristiriitaisia kommentteja poliitikoissa ja asiantuntijoissa. Muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö asettui kannattamaan ehdotusta. Useat poliitikot, kuten ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund, eivät pidä ehdotusta realistisena.